След като Благодатният огън пристигна от Йерусалим, пламъкът беше отнесен в Светия синод, а оттам - към стотици храмове

Минути преди полунощ хиляди българи излязоха пред храмовете в страната, за да посрещнат Възкресението. Патриарх Неофит оглави службата и възвести Христовото Възкресение в катедралата "Свети Александър Невски". А днес отслужи и Пасхална вечерня.

Православният свят посрещна празника на празниците. Възкресението Божие идва с вярата за безсмъртието на душата, с надеждата за повече доброта и любов сред хората. Това пожела и патриархът по време на богослужението Второ възкресение. То се нарича така, защото евангелски текст, който съобщава вестта за възкресението на Исус Христос, се чете за втори път след полунощ.

Кукери гониха злите сили в Разложко навръх Великден (СНИМКИ)

След като Благодатният огън пристигна от Йерусалим, пламъкът беше отнесен в Светия синод, а оттам - към стотици храмове, за да могат вярващите да отнесат част от светия пламък в домовете си.

Патриарх Неофит оглави службата в катедралата "Свети Александър Невски". A камбанен звън възвести чудото в полунощ.

Папата с великденски поздрав към православните християни

„Възкресението Божие идва с вярата за безсмъртието на душата. С надежда за повече доброта и любов в душите. Да се радваме заедно със светите апостоли и с всички, които са обикнали господа Исуса Христа и неговото спасително дело. Да бъдем всякога радостни във Възкресението и да се стремим да подражаваме на подражаваме на Христа в неговия трънен път към Голгота”, каза патриарх Неофит.

Във Велико Търново, с поздрав на пет езика, митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение. Заради дъжда планираната служба под звездите на Царевец беше изместена в Катедралния храм на Велико Търново.

Великден е само един ден, но православните християни го празнуват три дни. Това е така, защото Възкресение е празникът на всички празници.

ОЩЕ НОВИНИ ЗА ВЕЛИКДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.