Миряните се прекланят пред чудотворната икона на Св. Богородица

На втория ден от Великден стотици вярващи понасят чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността, където е открита през 17 век. Литийното шествие води началото си отпреди 400-години.

Най-старото литийно шествие у нас поведе копието на чудотворната икона на Света Богородица. Обкованата в златна рамка реплика на светинята рано сутринта беше изнесена от олтара на манастира.

Венецът, с който е окичен ликът на Божията майка е дело на 84-годишната Люба Попова. Всяка година идва от София. Плете венеца цяла нощ. „Явила ми се е Света Богородица и ми каза искам да ми служиш. Аз попитах „Как?”. С висок тон ми отговори – „Как ли? Ще отидеш в манастира и ще кажеш, че аз съм те изпратила. Ще плетеш венеца”, казва Попова.

Сред стотиците вярващи са и семейството Тоневи от Свиленград. „Този празник е един от най-великите за нас”, казва Светлана Тонева.

СНИМКИ ОТ ШЕСТВИЕТО ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ 

Преди 10 –години за първи път тръгнали по пътя на чудотворната икона с молитва да се сдобият с най-ценното – дете. „Казаха ни, че трябва три поредни години като минимум да присъстваме на този празник, да отидем да направим шествието. Не знам, чудо ли е наистина. Точно след третата година след Великдена, той се роди жив и здрав и от тогава всяка година сме тук”, казва още тя.

„В знак на благодарност го кръстихме тук в Бачковския манастир. Кръстихме го Антон”, коментира Живко Тонев.

Православният свят посрещна Великден (ОБЗОР)

Богомолците изминават 6-километровото разстояние от Бачковския манастир до местността Клувията пеша, носейки на ръце лика на Божията майка. Пътят е дълъг и стръмен.

Всеки е тук воден от своята история за чудодейната сила на иконата.

Чудотворната икона на Света Богородица била открита през 17 век от две овчарчета високо в скалите над манастира. Целта на молитвеното шествие - „Да изпълни едно древно обещание към причистата Богородица. Да се занася нейната чудотворна икона всяка година след Пасха до мястото, където е била открита, след като е скрита от монасите по време на османското нашествие”, казва епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир.

Великден в Чикаго (ВИДЕО)

В късния следобед светинята беше върната в Бачковския манастир.

Папата с великденски поздрав към православните християни

Още по темата гледайте във видеото

ОЩЕ НОВИНИ ЗА ВЕЛИКДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.