През детското спешно отделение са преминали над 500 деца

Тежки дежурства в дните около Великден за спешните отделения в страната. Най-много пациенти са преминали през травматологиите и хирургиите на големите болници.

Само в "Пирогов" от 26-ти април до днес помощ са потърсили 1 800 души, над 500 от които деца. При възрастните преобладават сърдечните проблеми и инсултите, а при малките пациенти - чревните инфекции и паданията по време на игра.

През почивните дни обажданията на телефон 112 само в София са близо 1 400. Линейки са викани най-вече заради хора, злоупотребили с алкохол и изострени хронични заболявания.

Ваканцията за първокласника Стефан приключва в детското отделение на Пирогов.  „Беше на село при баба си и дядо си и се прибра и забелязах, че има кърлеж и дойдохме”, казва Теодора.

Над 100 спасени живота в „Пирогов” само по празниците

За 50 деца обаче училището няма да започне от утре, защото остават за лечение в болницата. Хоспитализираните възрастни са 260, а за живота си в реанимацията се борят 60 души. „Най-честите случаи са свързани със сърдечно-съдова патология, инфаркти за интензивното отделение, за неврологичното - инсулти, и в хирургията - апендисити, перфорирали язви, остри холицистити”, казва д-р Пламен Стефанов.

За сметка на това дежурството в токсикологията било леко. „Хубавата новина е, че само двама са злоупотребили с огнена вода до този момент”, коментира още д-р Стефанов.

За щастие не са деца или младежи. От Спешна помощ обаче отчитат цели 150 обаждания със сигнали за пияни хора на улицата - най-вече на възраст между 20 и 30 години. А над 200 са били повикванията от пациенти, нуждаещи се от хирургична помощ. „Специално на тези празници няма как да отречем, че има много повече обаждания на хора, които не се чувстват комфортно. Преяждат, препиват, просто се отпускат и прекрачват границата”, казва д-р Слави Тодоров.

Въпреки традицията да се чукаме с яйца, диетолозите препоръчват да не прекаляваме с яденето им -  не повече от едно на ден. Най-вече за хората с висок холестерол и тези, спазвали стриктно великденския пост. „Силно препоръчително беше, дано са успели да го спазят, съвсем постепенното захранване с животинските мазнини и въобще продукти. Месо по принцип се включва след 5-10-тия минимум ден след такъв сериозен пост”, казва д-р Анна Йорданова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.