Дежурствата на лекарите в празничните дни са били изключително натоварени

Над 100 човешки живота са били спасени в „Пирогов” през празничните дни. Сред сериозните предизвикателства за медиците е било приемането в токсикологията на деца с алкохолно натравяне.

Коледа в "Пирогов": Какво си пожелават лекарите и пациентите?

Зад вратите на „Пирогов” е приключило Коледното парти за пет деца. Най-малкото от тях е било едва на 13 години. Какво точно са консумирали тийнейджърите и как са били оставени без родителски надзор - медиците от „Пирогов” пазят лекарската тайна.

„5 деца са били с алкохолна интоксикация. Та са на възраст между 13 и 16 години”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

А извън статистиката, медиците разказват, че в болници са попадали  пациенти дори на по 8-9 години. А колкото до възрастните - при 1/3 от случаите алкохолното натравяне е съчетано и с употреба на наркотици.

„Петима възрастни също са приети с алкохолна интоксикация, а трима възрастни след употреба на амфитамини в големи дози”, обясни проф. Балтов.

А през четирите празнични дни през вратите на „Пирогов” са минали и десетки други спешни случаи.

„110 спасени живота, това са тези, които са били оперирани по спешност. Когато дойде един пациент с перфорирала язва или с перитонит, няма как да го оставим да чака пет дни, защото ние си почиваме и ще дойдем да работим на 27-ми”, заяви проф. Балтов.

По традиция през зимата най-много работа имат травматолозите.

„По Коледа и Нова година по-често са почерпените пациенти, които трудно ходят. Имаме и възрастни хора след счупвания, станали в дома им”, обясни доц. Михаил Рашков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.