Кипи трескава подготовка по посрещането на папа Франциск у нас

Ден преди визитата на папа Франциск - София под блокада. Утре големи части от центъра на столицата ще останат затворени или със специален пропускателен режим.

Кипи трескава подготовка по посрещането на папа Франциск у нас. Сцената, от която Светият Отец ще изпрати своето послание за мир към целия свят, вече е готова. Блокадата в столицата на пътни артерии продължава. Конкретно се забранява паркирането и движението на автомобили на площад "Княз Александър I", както и около северозападната дъга на храм паметника "Св. Александър Невски". Конкретно на "Св. Александър Невски" ще бъде отцепен районът около храма по улиците "Московски", "Раковски", "Шипка" и бул. "Васил Левски". Затворен за движение до понеделник включително е и бул. "Цар Освободител" в участъка между ул. "Раковски" и "Ларгото", както и ул. "Оборище"  в отсечката между ул. "11 Август" и "Раковски". Променя се и графикът на градския транспорт през нощта в центъра, а освен ограничението на движението, засилени мерки за сигурност са взети и от МВР. Създадени са специални контролнопропускателни пунктове, а призивът към гражданите е да бъдат възможно най-рано преди конкретното събитие, което искат да посетят - част от визитата на Светия Отец.

Борисов ще подари икона, омофор и българско кисело мляко на папа Франциск

Днес сутринта премиерът Борисов също коментира предстоящата визита на папа Франциск у нас и обяви, че хиляди служители от всички звеза за сигурност в държавата, са ангажирани с охраната, транспорта и движението на Светия Отец.

"Мисля, че и аз и президентът Радев ще направим всичко необходимо, за да може това посещение да бъде една добра реклама - и то на Гергьовден. Мисля, че не е важно аз какво ще му кажа, а е важно какво той ще каже в своето обръщение към света, така че нека не се правим на съразмерими с папата. Хиляди хора работят по организацията, охраната, посещението на Светия Отец", каза премиерът Бойко Борисов.

БЪЛГАРСКИЯТ ПАПА: За живота и делата на Анджело Ронкали

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.