Хомосексуалните двойки могат и да искат да са в регистъра на брачните двойки

Тайванският парламент узакони еднополовите бракове. Това е първият подобен случай в Азия. Решението на депутатите идва две години, след като Конституционният съд постанови, че гей браковете не противоречат на тайванската конституция.

Многолюдни шествия за равенство в браковете се проведоха в Тайван

Преди гласуването хиляди поддържници на еднополовите съюзи се събраха на шествие пред парламента.

СНИМКИ ОТ ШЕСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Гласуването, което потвърждава мястото на Тайван като азиатския авангард по въпросите, свързани с правата на хомосексуалистите, е победа за организациите, защитаващи правата на ЛГБТ общността, които от години се борят за равни права за сключване на брак.

През май 2017 г. Конституционният съд даде срок на правителството до 24 май 2019 г. да измени законодателството. Консервативната опозиция обаче организира през ноември серия от референдуми, на които мнозинството от тайванците изразиха нежеланието си дефиницията за брак като "съюз между мъж и жена" да се променя. 

Рекорден брой хора се събраха на гей парад в Тайван (ВИДЕО+СНИМКИ)

Приемането на хомосексуалните връзки в Тайван започна през 90-те години, когато лидери от управляващата днес Демократическа прогресивна партия насърчиха каузата с цел страната да се отличи като отворено общество в Азия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.