Инициативата има вече 15-годишна традиция

Отбелязваме Европейската нощ на музеите.  Инициативата има вече 15-годишна традиция. В европейската инициатива се включват музеи и галерии от цялата страна.  В Археологическия музей в Пловдив могат да се видят за първи път 5 от най-големите златни съкровища, открити по българските земи. Сред тях е и оригиналът на Панагюрското златно съкровище. В София повече от 50 галерии и музеи са подготвили изложби, концерти, ателиета и прожекции.

В Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ към БАН  ще бъдат показани различните типове черепи, открити при разкопки по нашите земи. Предназначението на хранилището без аналог в България е да съхранява изследваните костни останки.

"Това, което винаги изненадва нашите посетители са черепите със странна форма - удължени! Те може би приличат на извънземни за нашите посетители, но всъщност те са черепи на хора, които са били подложени на различни ритуални въздействия - деформация, практикувана от праисторията до Османския период по нашите земи, най-вече при прабългарите!", обясни уредникът на музея Надежда Атанасова.

София отбелязва Европейската нощ на музеите

Как е изглеждал цар Самуил научаваме от възстановката на главата по черепа му чрез наслагване на меките тъкани.

"Черепът беше предоставен на нашата държава от гръцкия археолог, което откри скелета на цар Самуил", каза Атанасова.

Друга възстановка е на тракийската принцеса от Могиланската могила. Тя била убита, за да придружи мъжа си в света на отвъдното.

В музея можем да измерим телесния състав на тялото си чрез апарат, който пуска слаб ток през ръцете и краката ни.

„Така можахме да отчетем вашата мускулна маса и количество вода в организма, които са в норма. Но установихме, че имате леко натрупване на мазнини в областта на корема. Може би си похапвате повече и то тестени неща. Съвет е повече спорт и по-малко работа", посочи асистент Албена Димитрова от Националния антропологичен музей.

От антропологията към изкуството. В Националния археологически музей ще видим 21 древни мозайки от капитолийските музеи в Рим. Забележителното е, че мозайките напускат за първи път пределите на Рим.

„Те представят различни аспекти от живота на древните римляни. Представени са примери от края на 1 век перди христа до 4 век след”, разказа археологът Слава Василева.

Кубчетата изящество от варовик, мрамор и стъклена паста можем да видим до края на юли.

Входът за всички музеи и галерии ще бъде безплатен, те ще работят до полунощ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.