Сувеличението на клиничните пътеки ще има възможност за увеличение на заплатите, увери здравният министър

Няма да има населени места без общопрактикуващи лекари, съобщи здравният министър Кирил Ананиев, който откри ново родилно отделение в старозагорската университетска болница, съобщава БГНЕС.

"Лимитите на общинските болници се увеличават по две направления – едното е увеличаване на цените, а другото – наредбата на МЗ за дейностите извън задължителното здравно осигуряване", съобщи Ананиев. Относно протестите на професионалистите по здравни грижи, министър Ананиев съобщи, че с увеличението на клиничните пътеки ще има възможност за увеличение на заплатите на работниците в сферата на здравеопазването.

Снимка: БГНЕС

Медицински сестри от цялата страна на протест пред МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

В петък Народното събрание прие закон, с който удължи срока, в който ОПЛ могат да придобият специалност, с четири години. "Това е едно време, в което на тях ще им е достатъчно да успеят. От друга страна има проект на нова Наредба 1 за специализациите, в която се акцентира на увеличение на броя на общопрактикуващите лекари. В момента консултираме и дистанционен модел на обучение", допълни министър Ананиев.  

Новооткритото родилно отделение ще бъде оборудвано с най-модерна медицинска техника.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook