Вижте как протича изборният ден в Халкидики

В деня на вота много българи са на почивка, много от тях - в Гърция. По тази причина в района на Халкидики бяха отворени две избирателни секции. 

 

По информация на NOVA повече от 50 000 наши сънародници отдъхват в южната ни съседка. Те ще могат да упражнят правото си на глас само срещу лична карта и попълнена декларация, с която удостоверяват, че няма да гласуват на друго място.

Към 12.00 ч. имаше и опашка от гласуващи. По неофициални данни упражнилите своя глас до обяд са над 200 души.  

Към 16.30 ч. избирателната активност продължава да е висока.

Към 19 часа в Никити са гласували повече от 700 души. Опашките пордължиха през целия ден. Има опасност бюлетините да свършат. Към 19.30 беше разпечатан кочанът с последните 100 бюлетини. От ЦИК търсят решение на този казус.  

Във втората избирателна секция на Халкидики - тази в Неа Мудания са гласували около 300 души.

С достатъчен брой бюлетини приключиха работата си избирателните секции, разкрити за български граждани, в Неа Мудания и Никити в курортния район на Халкидики, Гърция.
В Неа Мудания останаха 100 бюлетини, а в Никити – 60.

По-рано с решение на ЦИК и по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева Министерството на външните работи пренасочи допълнителен брой бюлетини към избирателната секция в Неа Муданя.

МВнР: Допълнителен брой бюлетини са пренасочени за избирателни секции в Гърция


Причината бе огромният интерес на български граждани да гласуват в изборите за Европейски парламент в тази „ваканционна секция“, разкрита за първи път в Халкидики. Голям беше интересът на гласуващите и в Никити.  

Българските граждани в Гърция гласуваха в изборите за членове за Европейски парламент от Република България в общо 13 избирателни секции.

Изборният ден в Халкидики ще продължи до 20.00 ч. Заради големия брой гласуващи обаче е възможно избирателната комисия да удължи работното си време. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.