"Причината е надигания на настилката на няколко места в зоната на релсовия път", каза Фандъкова

"Общо 279 000 лв. е новата санкция, която налагам на изпълнителя за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Facebook, предаде БТА.

"Причината е надигания на настилката на няколко места в зоната на релсовия път, които служители на общината констатираха през уикенда. Според тях това е станало заради температурно разширение около напречните отводнители", посочва кметът.

Няма да има ремонт на ремонта на "Графа" (ВИДЕО+СНИМКИ)

"На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители - затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента", отбелязва Фандъкова. Тя припомня, че релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. "Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите, не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения", коментира Фандъкова. Тя е поискала проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще изпълни за своя сметка в рамките гаранцията на обекта.

Над половин милион лева е общият размер на санкциите, които кметът Фандъкова е наложила до момента за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" (зона 2). "За ремонта в зона 4 отказах приемане на обекта с Акт 15 и върнахме фирмата да коригира дефекти по първия етап - градините "Кристал" и "Св. Кл. Охридски". Затова време те нямат право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече", посочва кметът.

Тя допълва, че в момента Столичната община обжалва две решения на Управляващия орган на ОП "Региони в растеж" за наложени санкции от 5 на 100 за двете зони. "Управляващият орган на програмата налага санкции заради завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, с които искаме фирмите-участници да разполагат и недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията", посочва кметът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.