Финансови санкции ще има за десетки общини

Десетки общини у нас - заплашени от глоби за милиони заради европроекти. Причина за това са нарушения в процедурите, по които са възлагани поръчки за устойчиво градско развитие. Срещу кметството в  София се води производство за около 1 600 000 лева, след като регионалното министерство е открило проблеми с възлагането на ремонтите на „Граф Игнатиев” и около "Александър Невски".

На фона на парите, които общината може да загуби, продължават и проблемите със самия ремонт на "Графа". Заради  релси и павета, които изскочиха от горещините в последните дни, общината налага нова глоба на „Джи Пи Груп” за 280 000 лева. 

Изпълнителят на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" с нова глоба

Глобата наложена на кметството в София от Регионалното министерство е заради завишени изисквания към експертите по контрол на качеството на ремонта на „Графа” и „Александър Невски”. От тях кметството поискало да имат висше образование. „По норматив няма такова изискване. Именно това е всъщност възспиращият ефект, който се приема като ограничителен по отношение на кандидатстването”, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Парите, които общината може да загуби заради това изискване, са за над милион и половина. Кметството обжалва санкцията. „Както виждате завишените изисквания, които са заложили екипите в обществената поръчка за хора с висше образование, мисля че и те не са достатъчни  от това, което виждаме”, пък обясни столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Столичната община проверява финално ремонта на „Графа”

С тези думи Йорданка Фандъкова  визира поредния проблем, който създаде ремонта на "Граф Игнатиев".„Буквално с около 20-30 см стърчаха плочите над нормалното ниво и това разбира се е сериозен проблем, защото получавахме сигнали и снимки, че същият процес е бил забелязан при кръстовището с „Шишман””, обясни Андрей Зографски от „Спаси София”.

Затова строителят „Джи Пи Груп” ще плати нова глоба.”Мен не ме интересуват вече обясненията на когото и да било и оправданията, защото наистина на този обект работиха и продължават да работят огромни групи инженери, специалисти, проектанти, изпълнители и  в края на краищата се установяват и продължават да се установяват такива дефекти”, коментира още столичния кмет.

В позиция до NOVA от „Джи Пи Груп” заявяват, че не приемат санкцията наложена от общината, като уточняват, че при приемането на обекта не са констатирани забележки

РЕМОНТЪТ НА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: Част от улиците ще бъдат завършени догодина

Извън софийските ремонти, които излизат скъпо на общината, преписки за финансови корекции се водят  и срещу други бенефициенти в страната. “Водим към настоящия момент 559 дела образувани срещу наши решения за наложени финансови корекции.Към настоящият момент, ние сме приспаднали суми малко над 22 000 000лева”, заключи заместник-министър Николова.

Повечето от тези глоби са в процес на обжалване.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.