Здравето на учениците, които не спят достатъчно, може сериозно да се разклати, твърдят експерти

Ранното ставане за училище е вредно за децата. Това установи ново американско проучване, направено сред 15 000 ученици. Според експертите отвъд океана, учебните часове не трябва да започват преди 9 часа сутринта.

В повечето училища у нас първият звънец бие между 7:30 и 8 часа сутринта. Причината е, че учениците са разделени на две смени и ако първата не започва толкова рано, то втората ще приключва прекалено късно.

Според американски невролози ранното ставане при децата и тийнейджърите влияе негативно както върху здравето им, така и върху успеха им в училище.

Заради нисък резултат на матурите: Полиция влезе в училище в Ботевград

За да е бодра по време на часовете Димана признава, че често пие кафе. Някои от съучениците й прибягвали и до енергийни напитки. Такива не се продават в училището, но учениците успяват да си ги набавят. Резултатът - спешно посещение на медицинския кабинет.

„Идват с повишено кръвно налягане и с ускорен пулс. Ние даваме валидол, изчакваме ги да се успокоят, мерим кръвното и ги пращаме в час”, коментира медицинска сестра.

От Американската академия по медицина на съня стигат до извода, че здравето на децата, които не спят достатъчно може сериозно да се разклати. Последствия има най-вече върху имунната система, концентрацията и паметта. Потвърждават го и учителите.

„В по-късните часове - 5-ти, 6-ти час вече се забелязва в някои ученици, че са малко по-разсеяни”, посочи учителят Йорданка Алексиева.

Столично училище събира дарения, за да оборудва кабинета си по музика

Агресията между подрастващите често се дължи именно на недостиг на сън, категорични са психолозите. „Много често децата стават раздразнителни, нисък толеранс на търпимост към всякакви шумове и дразнители. Много често сме свидетели на крясъци, викове, обиди в отношенията между децата”, каза психологът Александра Петрова.

Засега обаче изместване на началото на учебния ден за 9 часа не е възможно, категорични са от просветното министерство. За да се случи това, училищата трябва да преминат в едносменен режим. Срокът за въвеждането е различен за отделните общини и може да отнеме до 10 години. В момента в две смени все още учат учениците от 335 училища в страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.