Това съобщиха от Специализираната прокуратура

След разкриването на най-голямата фабрика за нелегални цигари, повдигнаха обвинения на четирима българи, седем украинци и молдовец. Те ще отговарят за производство и разпространение на тютюневи изделия без разрешение. 

Издирват се още четирима българи, участвали в схемата.

Чужденците са били нелегални имигранти и ясно са съзнавали, че са част от бандата. С модерните машини те са произвеждали по 2 хиляди цигари на минута. Живели са в самата фабрика в пловдивското село Труд. Там имали кухня, спални помещения и дори фитнес. Нещо повече: имали са тунел за бягство!

В събота съдът ще реши дали да ги остави за постоянно в ареста.  

Разбиха фабрика за нелегални цигари край Пловдив

"Работниците изготвяли списък с нужните хранителни продукти , който пъхали под вратата. По този начин те нямали пряк достъп с външни лица. Самият цех беше покрит с бали сено , които бяха подредени по специален начин с цел покриване на самото помещение . Беше установен проход между сеното, който водеше към самото помещение. В банята беше намерен изграден таен тунел за изход, който беше покрит с плоскости. Тунелът представлява тръба, по която със скейтборд и фенери лицата е следвало да излизат навън при евентуална проверка и намеса от органите на МВР”, обясни Сийка Милева от Специализираната прокуратура .

Фабриката работила от началото на годината и никой наоколо не разбрал за дейността й. „Поставени са специални шумоизолиращи пана , за да не се чува нищо навън. Филтри, които са монтирани така, че да не се усеща миризмата на тютюна”, обясни Калин Литов от ГДБОП.

 Исканите пратки били доставяни в нелегалната фабрика от роднина на един от българите в престъпната група. Работниците разполагали с всякакви удобства. Включително фитнес. А в цеха за рязане на тютюн, открит в Ръжево Конаре, имало 70- метров тунел за бягство. "Установени са фенери и скейтборд,  на който лицата спокойно могат да легнат и по-бързо да напуснат тръбата", обясни още Литов.

„Цигарите, произведени в такива условия, колкото и висока технология да имат, те не могат да отговорят на качеството на редовната цигара и са изключително опасни за здравето на потребяващия. Така че въпросът, който следва да си зададат потребяващите е струва ли си рискът”, заяви директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Фабрика за нелегални цигари, ощетявала държавата с между 15 и 20 млн. лв. месечно, беше разбита след съвместна акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и Агенция "Митници" в пловдивското село Труд на 4 юли. Малко преди това е бил разкрит и друга по-малък цех, намиращ се в село Ръжево Конаре. Задържани са 11 души, като се издирват и още трима. Премиерът Бойко Борисов обясни, че фабриката е направена преди една година, като в нея са вложени около 10 млн. лв. Служителите са били от Украйна и Молдова и са живели на територията на изграденото хале. По първоначална информация цигарите са били изнасяни за Гърция.

„Имаме 3,8 % контрабанда - най-ниските контрабандни нива в Европа. Но все пак ни беше много интересно откъде идват тези цигари. Знаехме, че някъде има подобна фабрика. Действат абсолютно конспиративно – произвеждат продукцията и я изнасят“, коментира Борисов. Той поясни, че акцията се е провела по най-добрия начин, като са задържани както тютюнът, така и натоварените с цигари камиони. На въпрос дали това е най-голямата разбира фабрика за нелегални цигари, разбивана в България, Бойко Борисов заяви: „Ние доста такива фабрики сме виждали, но тази е добре организирана“.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.