Отговорите - от кметовете на града и на Община Септември

Щети за стотици хиляди след вчерашния порой във Ветрен. Настилката на централната улица в града е изровена от дъжда. Пороят е наводнил десетки дворове и градини. Пред NOVA кметът на Ветрен обясни, че от години сигнализира държавните институции за проблемите на града, но без резултат.

Обявиха бедствено положение във Ветрен заради поражения от буря

Часове след обилния порой Атанас Йоцов опитва да изравни камъните по улицата пред дома си във Ветрен.

„Дърпам камъните, поне големите дупки да се запушат, колата да не се удари отдолу”, обяснява Атанас Йоцов. Съседите на мъжа също чистили цяла нощ.

Няколко километра по-надолу, в центъра на града, пейзажът не е по-различен. Настилката на част от главната улица е изровена. Бедственото положение в района ще бъде вдигнато едва след като отлаганият с години проблем с асфалтирането на улицата бъде решен.

Пътят е част от републиканската мрежа и е собственост на АПИ. От общината първо искали държавата да асфалтира, после решили да го направят с пари на община Септември за 150 000 лв., но и за това още чакат разрешение.

„Това е асфалтова основа - биндер, която се положи през 2015 година от частна фирма на доброволни начала. Частна фирма взе разрешение от София да може да се положи биндера за тяхна сметка”, разказа кметът на град Ветрен Радослав Лютаков.

До вчера, когато и тази основа, която уж щяла да крепи истинския асфалт, се нагънала под напора на водата.

„От 2017-та до 2019-та имаме пуснати над 20 писма като кореспонденция за искане на съгласие, но не ни дават категорични отговори”, каза кметът на град Септември Марин Рачев.

По разпореждане на изпълнителния директор на Пътната агенция в ранния следобед служители на АПИ от Пазарджик направиха оглед на щетите.

И друг проблем в града чака решението си. Свлачище, което от години пълзи към къщите на улица 14. И за него властта води кореспонденция с държавата, но без резултат. Свлачището е на няколко километра от язовир Ветрен. Надеждите на местните са язовирът никога да не прелива, за да не влязат никога водата и свлачището в къщите на хората.

След излъчването на репортажа от АПИ съобщиха, че ремонт на щетите във Ветрен ще започне в най-кратки срокове.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.