Той спи в палатка и покорява снежни препятствия като се храни с бухти

Пътешественик от Шумен измина 9000 километра с велосипеда си, за да заснеме скандинавските страни. Венцислав Илиев спонсорира почти сам своето 3-месечно приключение. Той спи в палатка и покорява снежни препятствия като се храни с бухти.

Венци започна своето приключение с идеята да представи Скандинавия във фотоизложба. "Също така и да мотивирам повече хора да спортуват, да се движат. Защото спортът и движението са здравето", заявява пред камерата на "Събуди се" Венцислав Илиев.

Венци се впуска в своето пътешествие единствено със своето колело, без никой друг да му помага по пътя. На велосипеда има багажници за всичко – палатката, багажа и фототехниката. За да може да зарежда техниката си, Венци има динамо и слънчеви панели.

Пътешествието с колело се оказва по-голямо предизвикателство от очакваното. "Изкачих Скандинавските планини. Имаше много сняг, много виелици, бури. Хората много тържествено го приеха – гледаха ме и не можеха да възприемат, че може да се мине по тези пътища с велосипед. Няколко пъти паднах с колелото и се подхлъзнах, но издържахме двамата", каза още Венцислав.

Освен лошите метеорологични условия, пътната настилка във Финландия също поднася изненади. "Снегът, дъждът всеки ден. Но също така във Финландия срещнах проблеми като се прибирах от север, един камион близо мина до мене и ме претърколи и малко се одрасках и счупих някой неща по велосипеда, но ги ремонтирах по време на път", разказва Илиев. 

Всички 102 дни от пътешествието дом на Венци е неговата  палатка. "Беше наистина топло в нея. Дори в бурята, когато я разпънах, в снега ми беше топло. С газовия котлон понякога се стоплях, но спалния му чувал също е зимен - норвежко производство и естествено, не ми беше студено”, разказва пътешественикът. 

Газовият му котлон, освен от студа, го спасявал и от глада. "Започнах първо с купуване на храна. Правех си супи. В Норвегия си купувах картофена салата и хляб, които бяха по 7 крони и двете и ми излизаха евтино. Когато излязох вече в Швеция, забелязах, че храната е много скъпа – един хляб излизаше 5-10 лева, че и повече и търсих начини. Накрая се сетих за друг пътешественик – той си прави хляб и бухти, и се сетих и аз да си купя 2 килограма брашно, мая и месих. Всяка вечер меся, сутринта втасва тестото и си правя бухти”, разказва Венцислав Илиев. 

Цялото приключение получава своята награда – картините от Севера, които са били спътници на Венци. "Надали някой е виждал подобни пейзажи. Опитах се да заснема по един уникален начин природата на Норвегия и малка част от Швеция – езерата. Природата на Норвегия е невероятна и още като го планувах пътешествието, го планирах да си закупя професионална техника", добави Илиев. 

Това не е първото пътешествие на Венци в екстремни условия. Преди година той успя да измине над 15 000 километра с колелото си през Европа и Африка и събра пътешествието във фотоизложба. Такава, каквато подготвя и от скандинавското приключение.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.