Чудомир е един от малкото представители на боклукчийското стиймпънк изкуство

Той създава изкуство от боклуци - причудливи пластики от метал, локомотиви, космически човечета, дори гигантски охлюв. Чудомир е един от малкото представители на боклукчийското стиймпънк изкуство.

"Много ме привлича ръчния труд, предполагам, че ми е генетично заложено от моя дядо, който е бил ковач. Обожавам да работя с ръцете си", разказва пред камерата на „Събуди се” Чудомир Драгнев.

Той е бунтар. Бунтува се срещу префърцунената мода. Цапа се, заварява и създава с двете си ръце от металния отпадък нещо красиво. „Качи ми се самочувствието и съм със силно изразено его, което понякога дразни хората", заявява още Драгнев.

Неговата сила е въображението. Така успява да даде нов живот на метала. „За мен това е пъзел, всеки детайл си има своето място. Изобщо не ти трябва да си  учил или нещо подобно, трябва да имаш визия в главата какво точно правиш", заявява Чудомир.

Захвърлени на боклука материали се превръщат в симпатични ръждясали воини, разтопени демони, гаечни балерини, дори трон от дърво като от сериала „Игра на тронове”.

„Първото нещо, което сглобих, беше метално човека с глава от гайка, но нищо особено", обяснява Драгнев.

Всичко започва с едно пътуване на стоп. Една случайна среща и един случаен непознат, който неслучайно пресича пътя на Чудомир.

"Срещнах го в труден за мен период, точно исках да правя изложба, исках да събера едни пари, не много, но без тях не можеш да започнеш работа с метал, не можех да си купя машините. Бях в Габрово и се качих на стоп. Той има фирми за скрап, а аз му казах, че правя неща от скрап", каза Драгнев. За късмет непознатият мъж е изкушен и любопитен да види с очите си творенията на Чудомир.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.