Няма повод за паника, заявиха от Агенцията

Над половин милион българи са проверили дали са изтекли личните им данни от НАП през приложението, което Приходната агенция пусна на сайта си. Въпреки това хората масово недоволстват, защото информацията не дава отговор на въпроса дали имуществото им е застрашено. Властите успокояват, че няма необходимост от масова смяна на лични карти и скоро ще има допълнителна информация за всеки българин.

 

Над 500 000 българи са използвали  приложението на НАП, за да проверят има ли незаконно изтичане на техни лични данни. За 2/3 от тях отговорът се оказал положителен. Експеримент на NOVA показа, че сред пострадалите е и омбудсманът Мая Манолова.

„Проблемът не е с неправомерно разкритите мои лични данни. Въпрос на късмет е, че не е пробита някоя друга система от данни. Представете си, ако бяха пробили компютрите на „Козлодуй”, например”, коментира Манолова.

След хакерската атака: НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

От НАП обаче успокояват - повод за паника няма.

„Няма пряка, нито непосредствена заплаха за техните автомобили, недвижими имоти или задължения. За начало да си сменят паролите на електронните пощи и да сменят персоналния идентификационния код, издаден от НАП”, препоръча говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Росен Бъчваров обяви, че приложението не допуска грешка при запитване от българските граждани. „Има случаи, в които изпращането на съобщението се забавя. Поради тази причина допускаме три запитвания. Хората, които живеят извън България, ако нямат български мобилен номер, трябва да се свържат с НАП”, уточни говорителят на Приходната агенция.

Какво да направя, ако личните ми данни са незаконно разпространени?

Бъчваров обяви, че в момента се съпоставят 70 млн. записа в базата на НАП с тези, които са разпространени публично. „Към момента не сме сигурни, че разпространената информация не е манипулирана”, каза той.

Пълният обем от лични данни на 189 души е изтекъл при хакерската атака срещу НАП

„По отношение на 189-те души, чиито пълен обем лични данни са изтекли, ние сме свързали с тези лица, за да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейли, телефони. Те не следва да сменят личните си карти, но за тях  е по-висок рискът някой да се опитва да злоупотреби с данните им” , обясни заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.

Според кредитни експерти няма как да бъде изтеглен и бърз заем с изтеклите данни.

„ В един определен момент лицето така или иначе трябва да получи сумата. В този момент има верификация на неговата самоличност. Той се появява или пред банков служител или пред служител на фирма за финансови услуги и там той се идентифицира с документа си за самоличност”, обяснява Николай Цветанов - Асоциация за отговорно небанково кредитиране.

Въпреки това много хора тръгнаха да сменят личните си карти. Пред столичното 6-то районно се изви опашка.

Въпросът за смяната на личните документи скара опозиция и управляващи и днес.

„Държавата да си поеме отговорност. Днес внасяме проект, с който задължаваме правителството да осигури безплатно смяната на документи на всички българи, които искат”, обяви Корнелия  Нинова, лидер на БСП.

„Хубаво е да се разбере, че българските граждани не трябва да си сменят личните документи. Нямаме нужда от напрежение”, заяви Красимир Ципов - депутат от ГЕРБ.

А хората най-много негодуваха, че всъщност не могат да разберат къде и какви техни данни са изтекли. Приложението дава отговор само на въпроса има ли теч от масивите на НАП.

„Това, което ми направи добро впечатление, е фактът, че е защитено достатъчно добре, включително срещу автоматично генериране и пробване на най-различни ЕГН-та. Включително и, че информация дали човек е засегнат се получава след двуфакторна идентификация”, обясни Христо Ласков - IT – експерт.

До няколко седмици приложението ще може да дава информация и от какви документи е било взето ЕГН-то. Тя обаче ще се базира само разкритите първоначално 57 папки с лични данни.

Репортер: Илияна Шишкова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.