Казусът е изключително интересен, ще има много спекулации, подчерта Ботьо Ботев

Случаят „Негован” няма свой аналог в историята на България. Това заяви криминалистът Ботьо Ботев в ефира на „Здравей, България”.

Намериха още човешки останки край Негован

„Рано е да бъде установена самоличността на намерените тела във водоем край Негован. Една такава ситуация е изключително сложна. Подчертавам, че случаи на разчленяване е имало много в България, но случаи с двойно убийство с разчленяване не сме имали в практиката. Ще има много спекулации по случая”, обясни той.

По думите му по казуса „Негован” има да се направят много неща, но за много кратко време. „Това е огромна работа от един огромен екип – експерти, оперативни работници, следователи, прокурори и т.н. Този екип трябва да работи в синхрон. От тази гледна точка трябва да се уважат хората, които работят денонощно”, подчерта той.

Намериха човешки останки от две тела край Негован (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Ботев извършителят на убийството и разчленяването на телата е имал сериозен мотив. „Подобни убийства – да убиеш, а след това да разчлениш, са свързани с една особено психология за действията на съответния извършител. Не трябва да се подценява и това, че да осъществява тези действия, той поема и определен риск да остави все повече следи и информация, т.е. той трябва да има сериозен мотив, за да извърши това”, каза криминалистът.

Ботьо Ботев посочи, че по принцип между извършителя и потърпевшия има взаимна връзка. Той подчерта, че, ако бъде установена самоличността на телата, ще се намери и връзката с убиеца.

Ботев обясни, че има много случаи, при които убийството се извършва на едно място и след това извършителят премества труповете. "Обикновено това се случва, когато убийството не е планирано", посочи той и добави: "Убеден съм, че този случай ще бъде разкрит".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.