Прокуратурата обяви за недопустимо уронването на доброто име на Ваклин

Основният свидетел по делото срещу Десислава Иванчева - Александър Ваклин твърди, че върху него и семейството му е бил упражнен целенасочен натиск. Това се случило, след като дал показания срещу бившата кметица на столичния район „Младост”.

За натиска Ваклин се оплака лично на главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му - Иван Гешев и Мария Шишкова. Всички те се срещнаха с Ваклин по негова молба. От ръководството на прокуратурата обявиха, че опити за натиск върху свидетели са недопустими. Ваклин потвърди позицията си, че негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно.

Гешев: Делото „Иванчева” съчета политически и олигархични интереси

Той посочи отново, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини. Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор.

Александър Ваклин посочи като пример за това статия, публикувана на 07.08.2019 г. в сайта „Бивол“ с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото му на отговор, изпратено още на следващия ден.

Ваклин след присъдата на Иванчева: Не се чувствам употребен

В писмо до NOVA От "Биволъ" опровергаха твърдението на Ваклин, заявявайки, че са публикували отговора му веднага след неговото получаване. "Заявеното от Александър Ваклин, че" Биволъ", след като тиражирал неверни факти за него и отказал да публикува правото му на отговор, не отговаря на истината!" Биволъ" е публикувал правото на отговор на г-н Ваклин непосредствено след неговото получаване, заедно с корекция и актуализация на публикацията, която той визира", пишат от редакцията. И добавят, че не приемат" внушенията на Ваклин, че Биволъ има участие в “системен натиск” спрямо него.

Марковски: Иванчева е изгонила Ваклин от кабинета си, когато й предложил 70 000 евро подкуп

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.