Според магистратите компанията е отговорна за задълбочаващия се проблем с наркоманиите в Оклахома

Американски съд осъди фармацевтичния гигант „Джонсън енд Джонсън” да плати 572 милиона долара компенсация заради епидемията от употреба на опиати.

Съдия в Оклахома реши, че компанията е отговорна за задълбочаването на проблема с наркоманиите в щата, като е наводнила пазара с болкоуспокояващи, които са въвеждали пациентите в заблуждение.

„Ничия земя”: В капана на дрогата

Кризата с опиатите, която специалистите смятат за един от най-сериозните проблеми на американското здравеопазване, започва през 90-те години на миналия век. Специалисти прогнозират, че ако не бъдат взети спешни мерки, от свръхдози опиати в САЩ през следващите 10 години могат да умрат около 500 000 души.

„”Джонсън енд Джонсън” най-накрая ще бъдат подведени под отговорност за хилядите случаи на смърт и пристрастяване, причинени от техните действия. По време на процеса, нашият екип доказа, че компанията е използвала псевдонаука и подвежаща информация, която е омаловажавала рисковете от опиатите, довели до най-тежката предизвикана от човек вреда, която нашият щат и тази държава са виждали някога - кризата с опиатите”, коментира Майк Хънтър, главен прокурор на Оклахома.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.