Междувременно продължава издирването на двамата молдовци, които избягаха от затворническо общежитие в Стара Загора

Трети ден продължава издирването на двамата избягали от затвора молдовци. Те са обявени за национално издирване. В понеделник от МВР разпространиха снимките на 24-годишния Александр Хаджи и 30-годишния Василе Морару.

В затворническото общежитие, откъдето са избягали, няма никакво видеонаблюдение. Там са били настанени над 100 души на лек режим, като за тях са отговаряли едва двама надзиратели и един командир на смяна.

Занижен ли е бил контролът в затворническото общежитие в Стара Загора?

Решението осъдените на почти 5 години затвор молдовци да бъдат настанени там, преди прехвърлянето им в софийски затвор, е на съда, казват от местата за лишаване от свобода.

„В затворническите общежития от открит тип сигурността не е във фокуса на вниманието. Това колко служители са на работа има значение, когато трябва да се преодоляват кризисни ситуации. Никой надзирател в България, който е на служба в сградите или на територията зад оградите на дадено затворническо общежитие или затвор, не е въоръжен”, каза директорът на Бургаския затвор ст. комисар Бранимир Мангъров.   

МВР разпространи снимките на избягалите затворници

„Това, което отличава едно затворническо общежитие от открит тип от това от закрит, е възможността за работа на външни обекти без охрана. Няма логика този човек да е работил цял ден навън, а вечерта да го заключим с девет катинара зад високи стени”, посочи директорът. 

Така например в общежитието в Дебелт са настанени 75-ма лишени от свобода, половината, от които имат правото всеки ден да излизат, за да ходят на работа. Мерките за сигурност включват видеонаблюдение и специални микровълнови бариери. От 2017-а, когато е открито общежитието, има само едно бягство. Затворник се отклонява от строителния обект, на който работи, но е открит и върнат седмица по-късно.

Изтърпяващите присъда прекарват средно по 10 часа навън. Не ги придружава надзирател. Периодично обаче служители от охраната правят изненадващи проверки на обектите, за да се уверят, че всички затворници са там. Обискират ги и за притежание на забранени предмети.

Докато са извън общежитието затворниците се наблюдават от работодателите.

При прибиране всеки затворник се проверява и връща в килията. Стаите се заключват от 8 вечерта до 6 сутринта. Охраната включва само трима надзиратели. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.