От „Общински паркинги” обясняват, че пречат на паркирането на туристите и придават неприятен облик на града

Акция за изоставени автомобили по морето в края на сезона. Над 400 стари коли вече са вдигнати с паяк от улиците на Варна и откарани на наказателен паркинг, тъй като пречат на паркирането на туристите и придават неприятен облик на Морската столица.

Тези автомобили се съхраняват на паркинга на общината. Те са били със стари номера или не са минали преглед повече от 2 години.

Подборът кой автомобил е стар и трябва да бъде премахнат е лесен - повечето са със спаднали гуми, а от багажниците им са поникнали цветя. Но процедурата е тромава.

"Има специалисти еколози, които установяват тези автомобили. Прави се справка за собственост, изпращаме писма и когато никой не се яви за автомобила, от поканите, които сме изпратили, ние залепваме стикер - предписание. С този стикер - предписание, 14 дни след залепването му, ние репатрираме автомобила”, каза директорът на Общински паркинги и синя зона към Община Варна Младен Иванов.

Ученик връща живота на стари трабанти

Цялата процедура отнема минимум месец, а понякога и много повече. Но еколозите не се отказват. "Най-малкото загрозяват, а и заемат паркоместа, които така или иначе не са много", каза още Иванов.

След месеци борба, в края на лятото стотици изоставени коли вече са на наказателния паркинг. Собствениците им имат три месеца да си приберат - срещу такса за репатрирането. "От 22 до 27 лева плюс отговорното пазене на самия автомобил", заяви Младен Иванов.

Евростат: България е на дъното на класацията по възраст на автопарка

Престоя на паркинга за месец е 40 лева. "Ако не си потърсят автомобилите в срок от 3 месеца, ние ги предаваме на фирма за разкомплектоване", добави директорът на Общински паркинги и синя зона към Община Варна.

Досега близо 300 шофьори сами са прибрали колите си, останалите отиват за скрап. Вдигането на автомобилите ще продължи поне до края на летния сезон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.