Това се случва дни преди старта на учебната година

Хаос заради здравните документи на учениците в София дни преди старта на учебната година. Много детски и учебни заведения неправилно изискват от родителите документ с информация за приема на ваксини с дози и серийни номера.

От писмо на здравните власти преди дни става ясно, че попълване на статуса за имунизации на децата се изисква само при прием в детско или учебно заведение и не е необходимо да се вписват дозите и серийните номера на ваксините, а само вида и кога са поставени. Заради неразбирането обаче пред кабинетите на личните лекари има сериозни опашки.

Пет неща, по които си приличат родителите на успелите деца

„Ако детето променя училището, ако детето за първи път отива в първи клас, то трябва да има имунизационния статус. Ако отива за първи път в детската ясла, трябва да има имунизационен статус, ако детето отива за първи път в детската градина, то трябва да има имунизационен статус. Но, ако то просто отива - било е досега в трети клас и сега ще бъде четвърти клас в същото училище, то няма проведени ваксини тази година, не се предвиждат в имунизационния календар, неговите са подадени при постъпването в първи клас и няма нищо, което да е настъпило като промяна, няма никакъв смисъл да преписва ме нещо, което вече сме предали”, коментира Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Варненска гимназия иска задължително дарение

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.