Темата коментират политологът доц. д-р Стойчо Стойчев и политическият анализатор Слави Василев

„Очевидно е, че тази промяна се прави, за да се назначи конкретен човек. Известна практика в България е да се променят правилата, за да могат те да отговарят на назначаването на един или друг човек”. Това коментира политологът доц. д-р Стойчо Стойчев относно отхвърленото президентско вето върху закона за военното разузнаване и предвидената в него възможност цивилно лице да може да оглавява служба „Военна информация”.

„Изискването това да бъде военно лице беше въведена също наскоро - преди няколко години. Дотогава Йордан Бакалов, който не беше военно лице, изпълняваше тази длъжност. На основание на промяна в закона го махнаха и назначиха нов човек. Сега се прави обратното”, коментира още той.  

Парламентът отхвърли ветото върху промените в Закона за военното разузнаване

„Добре е да гледаме парламентарния дебат и конкретно какви са мотивите на политическите партии да подкрепят такъв тип промяна и който има възможност - да пита в парламентарния контрол защо тя се прави”, категоричен е Стойчев.

Според политическият анализатор Слави Василев отхвърлянето на президентското вето е било очаквано. „В България, когато мнозинството реши нещо, в лицето на Министерския съвет и мнозинството в Народното събрание, то се случва. Президентът отново играе ролята на опозиция на концентрацията на власт, за която той вчера спомена в речта си”, каза още той.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване

Относно предстоящия местен вот и битката за кметското място в София, Стойчо Стойчев коментира: „Изненади едва ли ще има. Според мен голямата изненада ще бъде за тези, които са повярвали на прекалено „напудрената" подкрепа за г-жа Манолова. Не е ясно все още кой стои зад нея. Подкрепата на ГЕРБ в София за Йорданка Фандъкова е ясна. Хората там са разпознаваеми”.

„Ако Мая Манолова достатъчно добре организира своя екип, ако покаже кадри и управленски потенциал, аз не мисля, че може да има изненада. Фандъкова е свършила немалко работа, не може да се отрече, но три мандата тежат”, смята пък Слави Василев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.