Учители искат дарения за бъдещата първокласничка вместо букети за първия учебен ден

Дарение вместо букети за първия учебен ден. Инициативата е на учители от Пловдив, които заедно с родители се обединиха, за да помогнат на дете с церебрална парализа.

След броени дни малката Йоана ще чуе за първи път училищния звънец. „Попитах дали имат право да запишат едно дете със специални образователни потребности в тяхното училище и те казаха, че няма проблеми. Попитах дали може да ми осигурят рампа, за да се придвижва  - рампа има осигурена”, сподели пред NOVA Димитрия Денева, майка на Йоана.

Имало обаче друг проблем. Училището не разполага със специален стол, от който се нуждаят учениците като Йоана в класната стая. На учителски съвет се повдига въпроса как можем да подкрепим семейството, защото за нас е много важно децата да имат равен шанс”, обясни Нели Кънева, педагогически съветник в училището.

Така учителите решават да отправят призив към родителите на своите ученици. „Класната й ръководителка  каза, че искат да направят инициатива вместо букети за първия учебен ден да се съберат пари за специален стол за Йоана, за да се чувства тя наравно с другите деца”, добави Кънева.

Родителите протягат ръка на бъдещата първокласничка без колебания. „Съединението на нашите сили от нас като родители и училището като институция за едно добротворство  - няма как да не бъдем съпричастни към тази кауза”, коментира Ивелина Георгиева, майка на ученик от ОУ „Тодор Каблешков”.

А в деня на Съединението, майката на Йоана за пореден път се убеждава в доброто. За да помогнат на момиченцето, наскоро от сватбените си букети се отказват и двама младоженци, които също са учили в това школо.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.