Причината е заплахата на президента на Турция да отвори границите си за бежанците

„Аз съм разпоредил модулите в Българската армия, които са обучени през последните две години и половина за охрана на границата и съдействат на „Гранична полиция“, да бъдат в готовност. Те са от различните бригади специални модули, които се изпращат на границата, като първоначало, още в рамките на 24 часа могат да бъдат изпратени 2200 човека веднага, включително с другите резерви. Ако стане сериозно, може да изпратим до 10 500 - 11 000 човека“. Това каза във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Ердоган смята да пусне бежанците към Европа, ако не получи още пари

Според него заплахата на президента на Турция Ердоган към Европейския съюз да отвори границите си за бежанците, ако не получи още финансови компенсации, е сериозна. По тази причина, той е разпоредил да има готовност на мобилните части при евентуален бежански натиск, съобщи БНР.

Каракачанов каза още, че очаква да бъде приет законът за доброволната военна служба, който отдавна е готов. Що се отнася до наборната военна служба, военният министър смята, че е удачно да се възстанови за срок от 6-7 месеца, тъй като при евентуална криза, младите българи биха били просто пушечно месо, защото им липсва подготовка.

Каракачанов предлага и увеличаване на часовете по военна подготовка в училищата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си