При проверка са установени опасни за децата предмети и развалена храна

Три деца са били отглеждани в лоши хигиенни условия в бивш хранителен магазин. Това става ясно от подаден сигнал към отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ във Връбница.

При посещението си на адреса социални работници установяват, че навсякъде из помещението има разхвърляни дрехи, a по масата се забелязват съдове с мухлясала храна. Земята е била отрупана с отпадъци и угарки от цигари. Шишетата за хранене на едно от децата са мръсни, със засъхнало кисело мляко по тях. Непосредствено до леглото на децата се е намирал нож.

През зимния сезон семейството се отоплявало с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едно от леглата в помещенията, което създавало предпоставки за пожар. На масата са били разпръснати и лекарства, които децата са могли да погълнат.

Какво е състоянието на малтретираните българчета в „къщата на ужасите” в САЩ?

Социалните работници са отправили препоръки на майката на две от децата да подобри хигиената в помещението, което обитава семейството. Тя е трябвало да осигури и подходящ здравословен хранителен режим за децата.

При извършено повторно посещение на адреса е установено, че хигиенно-битовите условия все още са под критичния минимум за отглеждане на дете. Мръсните дрехи са скрити под леглото и натрупани върху рафтове. По масата се забелязват остатъци от развалено кисело мляко. Децата са лежали върху мръсни матраци. Липсвало е и спално бельо. Малчуганите са били мръсни и зацапани.

Със семейството се е работело от 2013 г. На майката на едно от децата, която е баба на другите две е предлагано два пъти да ползва социална услуга за повишаване на родителския капацитет, но е отказала. Социалните работници няколко пъти са консултирали семейството за възможностите да ползва помощи, които се гарантират от законодателството в областта на закрилата на детето, но семейството не е подало необходимите документи за получаването им.

Доброволци строят и ремонтират домовете на семейства в нужда

Личният лекар на децата е разказал, че те се водят в нехигиеничен външен вид. Налагало се медикът да се обажда и търси семейството, за да бъдат доведени децата на преглед. Те са били хранени главно с кисело мляко. Въпреки консултациите те да бъдат захранени според възрастта, тяхната баба не е пожелала да се съобрази с дадените препоръки.

На 13.09.2019 г. е свикан Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случай на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Потърсена е възможност за настаняване на децата при близки и роднини, но тази мярка не се е реализирала поради липса на желаещи да се грижат за тях. Затова е взето решение, с цел опазване на живота и здравето на децата, две от тях да бъдат настанени в приемни семейства, а третото в Център за настаняване от семеен тип.

Социалните работници продължават работата с майката и бабата на децата с цел да се подобрят хигиенно-битовите условия и малчуганите да бъдат върнати в семейството.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.