Пратката е съдържала 3.5 тона морфин и 5.3 тона опиум

Иран залови 8.8 тона наркотици, предназначени за Европа и разби една от трите най-големи престъпни групи за трафик на дрога, съобщи полицията, цитирана от БГНЕС.

„Тази голяма пратка наркотици, която е била скрита в резервоар, е достигнала тук от източната ни граница. Тя е трябвало да бъде разтоварена и внесена в европейските държави“, се казва в новина на телевизия в северозападния град Урмиа, недалеч от границата с Турция.

Заместник-директорът на полицията Аюб Сюлеймани заяви, че пратката е съдържала 3.5 тона морфин и 5.3 тона опиум. Деветима трафиканти са арестувани и у тях са намерени допълнително 20 кг хероин и 130 оръжия.

Австрийци си поръчаха дрехи по интернет, получиха екстази за 500 000 евро

В съседен Афганистан се произвежда 90% от опиума в света, който се извлича от мак и рафинира, за да се произведат хероин и морфин. Иран е голям транзитен маршрут за произведените в Афганистан опиати за Европа и САЩ. Всяка година Иран конфискува и унищожава стотици тонове дрога.

По последни данни на ООН, 91% от целия заловен опиум в глобален мащаб е именно в Иран, както и 20% от хероина и морфина през 2017 година.

Техеран няколко пъти заплаши Европа, че ако не се намеси за облекчаване на американските санкциите, ще инвестира по-малко в борбата с наркотрафика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си