Британският премиер представи новия си план в Брюксел

Британският премиер Борис Джонсън предложи новия си план за Brexit. Той е насочен към премахване на необходимостта от митнически проверки на ирландската граница, предаде БГНЕС. Джонсън нарече подкрепяния от ЕС подход „мост за никъде”.

Предложението за Brexit на британския премиер е да се избегне ирландската граница, като Северна Ирландия остане в британската митническа територия и се дигитализират всички митнически процеси.

В плана на Джонсън се казва, че „за движението на стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия ще бъде уведомявано с помощта на декларация”. Джонсън призна, че може да се извършват „малък брой физически проверки” в търговски помещения или в други точки по веригата за доставки, а не на границата.

Борис Джонсън: Ирландия няма нужда от нова инфраструктура за митнически проверки след Brexit

Документът беше представен в Брюксел в сряда. Правителството на Обединеното кралство се надява, че той ще бъде приемлив и за двете страни и ще спази споразумението от Разпети петък, което предвижда, че не трябва да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Ако бъде прието, предложението ще гарантира, че след края на преходния период Северна Ирландия ще бъде изцяло част от митническата територия на Обединеното кралство, а не митническата територия на ЕС. Всички митнически процеси, необходими за гарантиране на спазването на митническите режими на Обединеното кралство и ЕС ще се осъществяват по електронен път.

Документът „предвижда създаването на общоостровна регулаторна зона на остров Ирландия, която да обхваща не само правила за санитарни, фитосанитарни (SPS) и селскостопански стоки, но и всички стоки, като по този начин премахне регулаторните проверки за търговия със стоки между Северна Ирландия и Ирландия."

МВнР: От 2020 г. пътуваме до Великобритания с международен паспорт

Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия приветства предложението на британския премиер за избягване на твърда ирландска граница като основа за сериозни преговори между Великобритания и ЕС.

„Тази оферта дава база на ЕС да продължи сериозните и постоянни ангажименти с правителството на Обединеното кралство, без риск за вътрешния пазар на Великобритания“, се казва в нейно изявление.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.