По думите му това би се случило ако ЕС критикува военната офанзива на Турция в Сирия

Реджеп Ердоган заплаши Европа с милиони бежанци. Турският президент е недоволен от критиките към офанзивата в Сирия.

Същевременно с опасността от нова вълна, има и друго голямо притеснение. Хиляди терористи от Ислямска държава могат да се окажат на свобода, ако кюрдите спрат да охраняват лагерите, в които са затворени.

Турция започна военна операция в Сирия

Тежки боеве се водят в Сирия. Турската армия обстрелва позиции на кюрдите в Североизточна Сирия, а от много населени места идват съобщения за ранени и убити цивилни.

„След като турците обстрелваха района ни докараха десет ранени. Двама са в много тежко състояние. Всеки час карат нови”, каза Фархан Ейса, лекар в болница в град Хасака.

Кюрдите нямат необходимото въоръжение и численост, но се заканват, че ще се бият. Ракети, изстреляни от тях паднаха в гранични градове в Турция, като има няколко ранени.

Турция нанесе въздушни удари срещу кюрдски позиции в Сирия

Обстрелът на населени места в провинция Хасака поражда притеснения за бежанска вълна, включително към Европа. От ЕС се чуха критики за офанзивата на Турция, на които Реджеп Ердоган отговори със заплахи.

„Ей, Европейския съюз. Стягайте се. Пак ви казвам - ако се опитате да лепнете на тази операция етикета „инвазия”, ще отворим портите и ще ви пратим 3,6 милиона бежанци”, посочи президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Ердоган е отправял подобни заплахи и преди, но тежката икономическа обстановка в Турция и зависимостта й от Европейския съюз действат като спирачка пред подобен план.

Турция придвижва танкове и друга бойна техника към границата със Сирия

Междувременно на Запад предупреждават за реална заплаха хиляди терористи от Ислямска държава да се окажат на свобода. Кюрдските милиции, срещу които е турската офанзива, охраняват гигантските затвори, в които са джихадистите.

12 000 бойци и поне 70 000 техни роднини живеят в тежки условия в поне 7 лагера. Анализатори предупреждават за реална опасност кюрдите да изтеглят охраната им към фронта или нарочно да ги освободят, като наказание, че Америка ги е предала.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.