Повече от 120 жени са убити от партньорите си само през 2019 г.

Протест в Париж срещу домашното насилие. Десетки жени лежаха като мъртви в центъра на града. Демонстрацията е опит да се насочи вниманието на обществото към проблема.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Само от началото на 2019 г. във Франция, повече от 120 жени са били убити от партньорите си. Протестиращите носеха плакати с портрети на някои от жертвите. Черната статистика е подобна години наред, като дори се отчита ръст на фаталните случаи. Преди месец беше организиран национален форум, за да се търсят решения на проблема. Според организаторите на протеста, не е направено достатъчно.

„Аз съм по-възрастната сестра на Гилен. Тя беше убита през 2017 г. от партньора й. Запали я жива пред 7-годишното им дете. През 2019 г. са убити 121 жени. Това е почти колкото терористите убиха в „Батаклан" и се случва всяка година. Не ни беше предложена психологическа помощ, няма финансова подкрепа за семействата, за да поемат погребението. Нищо. Всяка година толкова убити, колкото в „Батаклан”, каза Сандрин Бушиа, сестра на една от жертвите.

Мъж намери жена си застреляна в колата им в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Имаме нужда от министерство за правата на жените. Да има собствен бюджет и да предоставя, например, места за настаняване на жени, които бягат от домашно насилие. Имаме нужда от истинска, мащабна кампания по телевизията и радиото. Постоянно да известява и да подканя да се обърне внимание на проблема", коментира Фатима Беномар, активист.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си