Създадена е организация за предотвратяване на ситуация, подобна на тази на изборите през 2015 г.

Игри и български филми за членовете на избирателни комисии в „Арена Армеец”. Общинската избирателна комисия разясни каква ще е организацията в нощта на изборите в София, за да не се стигне до ситуацията на местните избори и евроизборите през 2015 г.

ВИЖТЕ СНИМКИ

Общинската избирателна комисия и Столичната община са впрегнали всички налични хора и средства, с цел по-добра организация на втория по важност процес след гласуването – броенето.

Близо 5400 души ще преминат през зала „Арена Армеец” през изборната нощ. А за да няма напрежение сред тези, които осигуряват изборния процес в София, от Столичната община са предвидили настолни игри.

„Има „Не се сърди човече”, табла, карти, които да могат да уплътнят времето си по по-добър начин”, обясни Полина Витанова, председател на общинската избирателна комисия в София.

За да не се сърди никой, има няколко обезопасени тераси, на които ще може да се излиза за чист въздух или пушене.

„Членовете на СИК-овете могат да се възползват от 10-те бара в зоната за изчакване, също така сме подготвили места за отдих, в това число са телевизори, където ще се излъчват български филми”, обясни Венера Милова,  ръководител на дирекция „Административно обслужване”, Столичната община.

След дългия 13 часа работен ден членовете на СИК ще бъдат подкрепени от лекарски пунктове. В столицата ще има малко над 1600 секции на общо около 280 места. Протоколите от всички места в София ще пристигнат в залата с бусове под полицейски ескорт от 170 патрулки.

„Превозните средства ще бъдат спирани пред входовете, за да не носят членовете чувалите, те са много тежки”, обясни Полина Витанова.

Създадено е и приложение, в което протоколите могат да се проверяват предварително за грешки, за да не се бави процесът преди физическото предаване.

„Ако им е вярно попълнен протоколът, изчакването ще бъде по-малко. Ние трябва да приемем над 4 800 протокола от СИК, това е около 120 протокола на човек от ОИК, а протоколите са дълги и сложни”, обясни Витанова.

За разлика от 2015, когато 19 души приемаха протоколите, сега служителите ще са 41.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.