ЦИК припомниха начина за упражняване на вота

ЦИК препоръчва избирателите да се запознаят предварително с бюлетините, чиито образци ще видят пред изборното помещение.

От там припомниха и начина за гласуване. Първият етап е поставяне на знак „X”или „V” със син химикал в квадратчето от избраната от гласоподавателя партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат. Следва сгъване на бюлетината така, че да не се вижда как сте гласували. Член на СИК сверява номера на бюлетината и поставя втория печат върху нея. А гласоподавателят пуска бюлетината в избирателната урна.

Игри и български филми за членовете на СИК в "Арена Армеец" (ВИДЕО+СНИМКИ)

В изборите за общински съветници и кметове в неделя, право на глас имат хората с българско гражданство, навършили 18 години. Имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната към 26 април, които не са под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

„Тези бюлетини, които са по-широки и които има опасност да паднат вертикално и да се разтворят, за да се види гласа, отново могат да бъдат сгънати”, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Кои ще бъдат новите кметове на България – вижте само по NOVA на 27 октомври. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.