При инцидента загинаха 6-ма души, а над 20 бяха ранени

6 години затвор за жената, причинила автобусна катастрофа с 6 жертви на автомагистрала „Тракия”. Това постанови съдът, след като гледа по съкратеното производство делото срещу Цвета Таскова. Заради призната вина тя ще излежи само 4 години при общ режим. Точно толкова - 4 години - няма да има право и да шофира. 

Законът предвижда от 5 до 20 години затвор за престъплението, в което е обвинена Цвета Таскова. Въпреки това прокуратурата поиска условна присъда за жената. Мотивите - била психически нестабилна след катастрофата и мъката й била съизмерима с тази на пострадалите и близките на загиналите. Съдът обаче счете, че с неадекватното си поведение на пътя, Таскова е предизвикала трагедията и наложи ефективна присъда, която не е окончателна.

СНИМКИ ОТ ДЕЛОТО ВИЖТЕ ТУК 

Делото срещу Таскова продължи 50 мин., а наблюдаващият прокурор поднесе изненада, като поиска 2 години и 7 месеца затвор условно за подсъдимата.

„Понякога един професионалист трябва да послуша и сърцето си. Просто съм вътрешно убеден, че наказанието, макар и условно, щеше да постигне целите си”, посочи наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов.

Той даде и обяснение и за мотивите си. „Сега ще ми се карат, че съм поискал прекалено ниска присъда, най-вероятно всички ще ме обсъждат, но факт е, че тази млада жена няма нито едно утежняващо вината обстоятелство. Оказала е помощ, била е безупречен водач с изключение на едно единствено нарушение”, добави Ангелов.

Съдът определя наказанието на жената, причинила автобусната катастрофа на "Тракия"

Не така обаче мислят част от пострадалите. „Не може двама души да убият шест, да изпратят 17 в болница, да осакатят по-голямата част от тях и да ги обрекат на мизерия до края на живота им Единият даже не е вкаран в съд, другият да излезе след 4 години”, каза пострадалият в катастрофата Стоян Атипов.

Съдът прецени, че последиците от действията или бездействията на Цвета Таскова зад волана са много тежки и я обяви за виновна. „Всички знаем, че е тежко. Има 6 убити и 17 пострадали, но това момиче не е някакъв голям престъпник. На всеки може да се случи. Ще обжалваме размера на наказанието”, коментира адвокатът на Цвета Таскова Николай Кокинов.

Присъдата предизвика възмущение сред част от пострадалите при катастрофата. Те недоволстват и от оневиняването на шофьора на автобуса. „Бях на първата седалка зад шофьора. Видях неговите действия, в рамките на 15 секунди, в които той имаше време да прецени какво да направи, той просто взе решението да навие волана вдясно и да вкара автобуса в канавката”, разказа Стоян Атипов.

„Шофьорът на автобуса не е направил нищо, което да е в нарушение на закона за движение по пътищата”, посочи още Мирослав Ангелов.

Пострадалите ще търсят обезщетения и за причинените травми. „Направени са ми три операции, преминах и през рехабилитация. Днес ходя почти нормално, но изоставих бизнеса си. Нещата в живота ми се промениха доста”, сподели Стоян Атипов.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Цвета Таскова бе осъдена и да заплати 20 000 лв. обезщетение на брата на една от загиналите, както и още близо 20 000 лева разноски по делото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.