Посетителите ще могат да подреждат пъзели с изображения, създадени от млади български артисти и бежанци в България

На 2 ноември, от 16 ч. до полунощ, пространството за изкуство и събития „КО-ОП“ става част от Sofia Game Night 2019. Всички посетители на събитието ще имат възможността да подреждат картини от парчета пъзел, които след това ще могат да отнесат в домовете си. Така изкуството и играта ще продължат да живеят заедно извън рамките на изложбата. Изображенията, превърнати в пъзели, са част от проект между „КО-ОП“ и Агенцията на ООН за бежанците.

Чрез изкуство, преплетено в игра, общуването е пълноценно и свободно без бариерите на езика. За да покаже нагледно това, пространството за изкуство и събития „КО-ОП“ в сътрудничество с Агенцията на ООН за бежанците и Каритас София събраха заедно млади местни артисти и бежанци в България, които работиха в екип, отвъд етническите граници и стандартните норми на общуване и използваха езика на изкуството да изразят себе си. Заедно те създадоха уникални картини, които бяха превърнати в пъзел. "Let's fit together" бе темата, по която работиха, а пъзелът е препратка към идеята, че бягайки далеч от войната и репресията, бежанците трябва да подредят живота си отново тук - като пъзел. Някои от артистите, които взеха участие в проекта са Драго – PXRN, Мирослав Живков – Джингиби, Тереза Алмейда и Изабела Маркова.

Уникални моно произведения в рамките на изложбата “It’s Okay” (СНИМКИ)

„Идеята да поканим бежанци да участват е пряко свързана с основната цел на проекта - да покажем, че хората могат да общуват свободно отвъд бариерите на езика и етническите граници. Изкуството ни позволява да погледнем отвъд стереотипите и страховете и да осъзнаем колко много си приличаме, независимо откъде идваме", споделя Борислав Грозданов, експерт „Връзки с обществеността“ в Агенцията на ООН за бежанците.

В рамките на събитието на разположение на посетителите ще има пъзели в два размера, така че да са подходящи за подредба както от най-малките, така и от най-големите. Събитието е част от Sofia Game Night 2019 и е осъществено с подкрепата на Гъоте-институт България, Френски институт в България и Френско-немския културен фонд.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.