Работата на кмета не е само да запълва дупки, той трябва да бъде лидер, смята Томислав Дончев

През 2015 г. ГЕРБ имаше 130 кмета на общини, от тях 22 бяха кметове на областни центрове. През 2019 г. ГЕРБ увеличава кметовете си на общини с 10 и вече са 140 кмета, от тях 17 са на областни градове. В 163 общини ГЕРБ е първа политическа сила. ГЕРБ увеличава общинските си съветници с 80 в цялата страна. В София ГЕРБ има 13 районни кмета, в Пловдив ГЕРБ печели във всички 6 района и във Варна ГЕРБ печели във всички 5 района. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб и областен координатор на партията в София Цветомир Паунов на пресконференция.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

„Когато загубиш изборите, винаги търсиш оправдание извън себе си, без да направиш анализ на собственото си поведение по време на кампанията. Това обикновено е поведението на губещия, който търси всякакво оправдание, но не и в своите политики”, добави той.

Избрани районни кметове в София при обработени 100% протоколи

„Кампанията беше позитивна, защото ние водихме позитивна кампания. Това което декларирахме в началото, го спазихме и изпълнихме. Това, че по време на кампанията имаше колаборации и всякакви други форми на обединения срещу ГЕРБ, е техен проблем”, добави Паунов.

 

„От гледна точка на всякакви коментари за касиране на изборния резултат - който има такива проблеми, да се обърне към българския съд. Ако трябваше да следваме същата логика, трябваше да сме недоволни от провеждането на изборите например в Русе, Ямбол. Има достатъчно сигнали. Прокуратурата и МВР работят по тях. Ако някой купува гласове, има два въпроса -  откъде е взел парите и как разчита, че ще си ги върне. Ще се радвам да видя повече конкретика. Искам да успокоя всички: изборите свършиха. Дойде време за работа, сега трябва да се правят анализи. Такъв анализ ще тече през следващите седмици. Първите данни показват, че въпреки всичко, запазваме доверието си.  В много от случаите всички играха срещу нас, единствено това ги обединяваше. Ляво, дясно – няма такива неща. Враждуващи сили, които досега не са имали повод за единно действие, се обединиха срещу нас. Носим отговорността и сме виновни за всичко. Никаква политическа хигиена. Никой няма склонност да изпада в самодоволство. Там където резултатите не са такива, каквито очаквахме, ще бъдат взети мерки. Или там хората не са свършили достатъчно, или не са поддържали достатъчен контакт с гражданите, или и двете. Мерки ще има”, заяви Томислав Дончев.

Дончев: Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес

„На тези избори системно стана неинцидентна мода, а почти норма парламентарни представени партии да се крият зад инициативни комитети. Методиката с инициативните комитети не позволява следване на ясна линия в политическата отговорност. Левицата много бързо забрави, че участваше в изборите във Велинград, Кюстендил, София. Не чух някой да е признал загуба. За съжаление от ниското ниво на дебата, останаха встрани важните теми. Имаше нужда от истински политически дебат. Колко трябва да харчим, какви трябва да са границите - липсваше изобщо разговор от гледна точка на бъдещето. Работата на кмета не е само да запълва дупки и да реди плочки. Кметът трябва да бъде лидер и да чертае пътя напред. Такъв дебат не видях, безспорно пострада демокрацията. Освен купуването на гласове, което е голяма заплаха за демокрацията, най-големият й враг е безразличието”, смята Дончев.

От софийската структура на ГЕРБ подчертаха, че в столицата купеният вот не може да обръща резултат. За ромския вот цитираха данни от протоколи на ЦИК, според които Мая Манолова е удвоила резултата си на балотажа в кварталите "Христо Ботев", "Факултета" и "Филиповци".

Ръководството на ГЕРБ, избраните кметове на партията и общинските ръководители ще се съберат на Национална среща в четвъртък, за да направят анализ на изборните резултати и отчет на политическата дейност. Тя е свикана от лидера на формацията Бойко Борисов и Изпълнителната комисия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.