Изборът му предизвика спонтанен граждански протест

Валери Симеонов е новият заместник-председател на Народното събрание. Той заема мястото на Явор Нотев от „Атака”, който стана независим депутат.

Симеонов беше издигнат от „Обединените патриоти” и избран с гласовете на 118 народни представители. Изборът му предизвика напрежение в сградата на парламента и около нея.

„Кошмарът на майките на децата с увреждания беше възнаграден от ГЕРБ и БСП. За тях хората са човекоподобни. Това легитимира недоразумение в политиката”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат увеличение на пенсиите (ВИДЕО)

Изказването на Карадайъ засегна лидера на БСП. Корнелия Нинова реагира остро в социалните мрежи и настоя ДПС да не посяга на авторитета на левицата.

Изборът на Валери Симеонов получи критики и от „Атака”. „Стъпка по стъпка се стигна до това безчестие - да се предложи за зам.-председател на Народното събрание един провалил се вицепремиер”, посочи Павел Шопов от „Атака”.

„Оттам не съм очаквал положителни реакции”, беше коментарът на Валери Симеонов за позицията на „Атака“.

„Трайна практика е, когато депутатите предлагат депутат за зам.-председател на НС, да се подкрепя това предложение”, допълни Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Докато депутатите спореха подходящ ли е Симеонов за поста, протестиращи срещу избора му блокираха жълтите павета.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.