Коалицията иска минималната пенсия да стане 250 лв.

Управляващата коалиция предлага да отпадне заплащането за първия ден от болничните. Мярката е част от пакет, приет от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ между двете четения на бюджета. Той цели да спре спекулата с фалшиви болнични.

Сред другите промени е задължителна градина за децата между 4 и 6 години, която ще е безплатна за социално слабите българи. минималната пенсия пък трябва да се вдигне до 250 лева.

След коалиционен съвет при премиера Борисов, ГЕРБ и Обединени патриоти, депутатите от управляващата коалиция излязоха с тези конкретни предложения, които ще направят между първо и второ четене на бюджета за 2020г. Добрите новини са свързани с повишаването на минималната пенсия, както и с бъдещия ангажимент на държавата социално слабите да не плащат за детска градина. Управляващите искат също така всички деца да тръгват на детска градина още от 4-годишна възраст. Очаквано „горещият картоф” се оказа предложението първия ден от болничния да е за сметка на боледуващия.

Христиан Митев: Искаме Коалиционен съвет и 250 лв. минимална пенсия

От догодина – първият ден на болничния да не се заплаща. Това предложение лансираха днес пред медиите управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти. „За да се обвърже финансово този допълнителен разход, който внасяме в бюджета. Първият ден от болничните няма да се заплаща. Това е една установена практика, в почти всички държави от ЕС е така”, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

А мотивът на управляващите – данни за сериозни злоупотреби с фалшиви болнични листове. „И нека да го кажем откровено – г-н Симеонов беше дипломатичен. Знаете, че като наближат празници почва едно валене на болнични листа. Ако си решил да почиваш повече – пусни си отпуска – платена или неплатена” коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Очаквано идеята на ГЕРБ и патриотите се прие положително от работодателските организации. „Би трябвало да намали злоупотребите, да подейства мярката, не е тайна че в периоди между официални празници когато съвпадат с почивни дни болничните се увеличават с 30%”, каза Добрин Иванов от АИКБ.

Синдикатите пък заплашиха властта с протест. „Няма да приемем такова решение. Как ще реагираме е въпрос на следващите часове. Искаме спешна среща с премиера”, заяви  Пламен Димитров, президент  на КНСБ.

„Тая работа няма да се случи, тая работа .Вече сме в условията на конфликт”, заяви Димитър Манолов, президент на КТ ”Подкрепа”

Втората пенсия - пожизнена, разсрочена или еднократна (ВИДЕО)

Сред предложенията на властта е заложено и увеличение на минималната пенсия на 250 лв. от първи юли.

Освен това ГЕРБ и Обединени патриоти предлагат държавата да поема таксите на детските градини на децата от социално слабите семейства и малцинствените групи, с цел приобщаване. Друга важна промяна засяга и идеята децата да тръгват на детска градина още на 4-годишна възраст.

Ще бъдат отпуснати 70 милиона лева, които ще са в специален фонд и които ще бъдат дадени за детски градини и училища. 

Малко по-късно стана ясно, че на коалиционния съвет при премиера не са присъствали представители на "Атака", а лидерът на партията Волен Сидеров обяви във Facebook, че покана към тях не е била отправяна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook