Предложенията за законодателни промени са от Бисер Петков

Вече има яснота как ще изплащат т.нар. втора пенсия, за която всички работещи плащат вноски . според окончателните предложения на социалното министерство, вариантите са три и те ще зависят от това колко пари са събрани в частните фондове.

Първият вариант е пожизнена пенсия.  Изискването за нея е събраната в индивидуалната партида сума да е над 15% от минималната пенсия. В този случай пенсионерите ще могат да се възползват от гарантиран период за изплащане на парите. Този вариант обещава, че при смъртен случай пенсията ще отива при наследниците за фиксиран период от време. 

Близо 5000 пенсионери у нас - със запорирани пенсии

Втората възможност е разсрочена пенсия. Нея ще взимат хората, чиито спестявания във фонда не стигат за пожизнена. Тя няма да се превежда всеки месец. Получателите й ще  могат да избират на колко вноски да я получават. Пенсионерите ще решават и каква да е сумата на всяка вноска, но не по-малко от 15% от минималната пенсия.

Последният вид пенсия, която ще изплащат фондовете, е еднократната. Тя ще се получава накуп от хората, които са събрали сума, по-малка от три минимални пенсии.

След като излезе в заслужена почивка Теменужка ще получава пенсия не само от държавата, но и от частен фонд. Жената не е правила сметки колко ще е размерът на допълнителната й пенсия.

„Ако са до 100 лв. си е нищо, защото всичко поскъпва – енергия, вода, отопление, храна, облекло. Трябва да взимаш най-малко 500-600 лв,. пенсия, за да живееш спокойно”, споделя тя.

Втора пенсия ще получават родените след 1959 година, а това са около 3 700 000 души. Изплащането ще започне през есента на 2021 година, но само за жените. Три години по-късно допълнителна пенсия ще се превежда и на мъжете.

Експерт за втората пенсия: Ще получаваме минимум това, което сме внесли

„Ако приемем, че сега минималната пенсия е около 240 лв. Това означава, че ако размерът на пенсия се получи над 35 лв, то тя ще може да се изплаща пожизнено до смъртта”, заяви социалният министър Бисер Петков. В момента българите между 55 и 59 години са натрупали средно по около 4 000 хиляди лева в индивидуалните си партиди.

„Ще има хора,които няма да имат достатъчно пари в техните партиди за пожизнена пенсия. Тези хора могат да си получат до стотинка парите през разсрочено плащане”, обясни Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

ВТОРАТА ПЕНСИЯ: Колко пари ще получават бъдещите пенсионери?

Сметките на социалното министерство показват, че в началото половината от пенсионерите ще са на разсрочено плащане. При него също ще има право на унаследяване. Минималният размер на втората пенсия ще е 40 лв.

„Човек, който се е осигурявал на средни доходи и то всеки месец, по-скоро ще получава пенсия, която е над този минимален размер”, допълни Петкова.

Остава и правото за прехвърляне на  партидите от частен фонд към НОИ. То обаче трябва да е в рамките на пет години преди пенсионирането.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.