Година след ремонта му, то става негодно за ползване

200- годишно читалище в Чирпан е в разруха, въпреки направения цялостен ремонт. Местните кандидатствали по проект за реконструкция на сградата.

Година, след като е трябвало да приключи ремонтът, сградата на читалището „Пейо Яворов“ е негодна за ползване. През ремонтирания покрив се вижда небето, само отвън всичко е розово.

Хора даряват книги за изгорялото читалище край Кюстендил

 

 

Розовото фламинго. Така наричат в Чирпан читалището си, което от известно време е пребоядисано така.

“Това е централното фоайе, където трябваше да се изградят две тоалетни, мъжка, женска и една за инвалиди. Започнати са и са оставени така”, каза председателят на НЧ „П.Яворов” 1867 г., гр. Чирпан Кольо Петров.

Разхвърляни строителни материали и хаос - гледката още при влизане в читалището в Чирпан.

 „Това е единствената стая, която функционира за момента. Поне в зимния период, да могат колежките да пребивават в нея”, каза още Петров.

Ремонтът на близо 200 годишната читалищна сграда е отколешна мечта на чирпанлии.  През 2016-та председателят кандидатства от  пред ДФ „Земеделие“ с проект за ремонт. След дълга процедура проектът е спечелен, избран е изпълнител и през септември 2018 се открива строителната площадка.

„Като се надявахме, че както е по договор с изпълнителя за 60 дни ще бъде приключен проекта и  тези 60 дни продължават и до днеска”, заяви председателят.

 Целта е реконструкция на малка зала, библиотека, музикален клуб, главно фоайе, санитарни помещения и покрив на стойност 380 000 лв.

 Нанесени са щети и по музикални инструменти. Не може да се използва и читалнята за възрастни, въпреки че е ремонтирана  преди ремонта. оказва се неизползваема заради недовършена работа, при поставяне на вентилация в нея.

  „Сега не изглежда като отремонтирана стая? Не напротив изглежда още по-зле, ако се обърнете да погледнете и шпаковката, която е поставена от тъй наречените сегашни майстори, аз не бих я приела”, каза Диана Танева.

От фирмата изпълнител отказаха да коментират към този момент ремонтните дейности, но заявиха, че те са изпълнили на 90 % и според тях до Нова година проектът ще бъде извършен и целият обект издаден.

 Загрижени за извършването на ремонта са и от общината в Чирпан. От там настояват за спешна среща с изпълнителя на проекта, която се предвижда да се състои следващата седмица 

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.