В сърцето си той е южен човек, но с дисциплина на северняк

Паганини срещу Шопен, цигулката срещу пианото - това е музикалният дуел, който изправя един срещу друг – виртуозният български цигулар Марио Хосен и световно признатия швейцарски пианист Адриан Йотикер. Сблъсъкът с оръжията на музиката в основата на зрелищния концерт-спектакъл „Между два свята“, който ще бъде представен в понеделник в зала 1 на НДК.

В сърцето си Марио Хосен е южен човек, но с дисциплина на северняк. Роден е в Пловдив, в семейство на музиканти. Във вените му са закодирани три религии - сблъсък на български, гръцки, арабски корени. „От малък съм в една приказка. един от незабравимите ми спомени е, че когато се събирахме семейство и роднини, аз много чето свирех. Баба ми пееше непрекъснато. Аз съм закърмен с нейните песни с часове ни пееше и ни разказваше истории за музиката”, сподели виртуозният цигулар.

Музикант забрави цигулка на 310 години във влак

Където и да свири по света, сцената е неговият втори дом. Разказва, че на българска сцена се чувства като вкъщи.

Виртуозният Марио Хосен буквално диша и преживява класическата музика, и живее в света на най-големия цигулар на всички времена - Николо Паганини. Неслучайно наследниците на Паганини избират именно българският цигулар да изследва и разкрива тайните, закодирани в последните ръкописи на италианския гений.

Той развенчава митове около личността на гения - не са истински историите за отвъдното, за демони, разврат, алкохол и опиати. И ако първият инструмент е завещан от баба му, то Марио Хосен вярва в поверие от столетия насам, че  цигулката избира музиканта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.