Преустановено е действието на 26 000 свързани с ИДИЛ акаунти в социалните медии

Европол е нанесла "тежък удар" върху уеб пропагандата на ИДИЛ, спирайки разпространението на хиляди съобщения, прославящи тероризма, съобщава БГНЕС.

Полицейската агенция на Европейския съюз Европол заяви, че е преустановила действието на 26 000 свързани с ИДИЛ видеоклипове и акаунти в социалните медии по време на операцията на 21-24 ноември.

Европол координира операцията, стартирана от белгийско полицейско разследване на пропагандната агенция на ИДИЛ Amaq.

САЩ наложиха санкции на фирми и физически лица за връзки с ИДИЛ

Джихадистката група, която някога контролираше огромни територии в Сирия и Ирак, загуби по-голямата част от земите под нейно командване в началото на 2019 г., но продължи да върти пропаганда онлайн.

Операцията изискваше "огромни усилия", за да свали "всичко", свързано с пропагандата на ИДИЛ, включително Amaq, каза на пресконференция в Хага Ерик ван дер Сипт от белгийската прокуратура.

ИДИЛ потвърди смъртта на Багдади и обяви новия си лидер

Освен че сваля съдържание, полицията арестува мъж в Испания, заподозрян, че е един от "основните разпространители" на онлайн пропагандата на ИДИЛ.

Ван Дер Сипт заяви, че ИДИЛ не е очаквала атаката и ще изисква "значителни усилия" за възстановяване на операциите си след такъв "силен удар".

Белгийските агенти също участваха в съгласувани усилия за справяне с Amaq миналата година, но Ван Дер Сипт призна, че са били изненадани от това колко бързо джихадистите възстановили дейността си онлайн.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.