Много къщи са разрушени, повече от 300 жилища са наводнени

41 души загинаха в столицата на Конго - Киншаса след проливни дъждове през нощта, предаде БГНЕС. Броят на жертвите може да расте. Някои от тях са пометени от свлачища, заяви високопоставен градски служител.

"Загубата, от гледна точка на собственост и живот, е наистина огромна", каза заместник-губернаторът на Киншаса Нерон Мбунгу за АФП, като добави, че сред мъртвите има дете, което е получило токов удар. Три от 26-те района на града бяха особено засегнати, каза той.

Мост, свързващ районите Лемба и Нгаба, се срути, а друг беше разрушен в района на Кисенсо, каза той. В Лемба журналист на АФП видя гигантска дупка, дълбока около 10 метра и 20 метра в диаметър, където пътят беше изчезнал.

Жертвите на бурята в Гърция вече са четири (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кметът на Лемба Жан Нсака заяви, че дренажен ров е отстъпил под натиска на водата и магистралата е била погълната.

"Повече от 300 жилища са наводнени. Има много къщи, които са разрушени", каза Нсака.

Седем други души загинаха при наводнения и свлачища в Южно Киву, в далечния изток на огромната страна, каза местният служител Сет Венга.

Фатални наводнения и дъждове са чести в Киншаса. През януари миналата година около 50 души загинаха при свлачища и наводнения и след като къщите се срутиха само след една нощ от силен дъжд.

Мъж спря потока от коли на рухналата в Италия магистрала, спаси десетки (ВИДЕО+СНИМКИ)

Смъртните случаи от наводнения в Киншаса са "свързани с пренаселеност (и) изграждане на земя, която е уязвима от наводнения", каза Роджър-Нестор Лубику, бивш ръководител на Географския институт в Конго (IGC) пред AФП.

Третият по големина град в Африка Киншаса наброява около 10 милиона жители - удвояване на населението за по-малко от две десетилетия - и много от тях живеят в опасни за обитаване жилища.

"80% от загубите са причинени от нерегламентирани строежи", заяви Мбунгу, вицегубернатор на града.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.