Премиерът се срещна с представители на автомобилната индустрия и с директора на "Репортери без граници"

Премиерът Бойко Борисов се срещна с директора на "Репортери без граници" рано сутринта във вторник. Той запозна Кристоф Делоар с решението  "Български пощи" да разпространяват пресата, така че тя да е достъпна за всички граждани.

Борисов изтъкна, че благодарение на работата на европейския комисар от България Мария Габриел, страната ни вече две години активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна тревога. 

„Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите“, категоричен беше Борисов.

Той акцентира върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението. Премиерът отбеляза стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов добави също, че негово разбиране е, че свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите.

Борисов: България е втора ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борисов приветства желанието на Кристоф Делоар за конструктивна съвместна работа в интерес на създаването на по-добра атмосфера за медиите. Министър-председателят покани представителите на „Репортери без граници“ да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност.

След това премиерът се срещна с представители на автомобилната индустрия в България и дори участва в тест на нова кола, разработена от наш сънародник.

Борисов: Предлагам Сачева за социален министър (ВИДЕО)

„В началото започнахме да шием седалки, табла. В последствие минахте на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил – електрониката и софтуера, хардуера, виждате иновациите. Ние сме готови за завод за автомобили. В момента дори няколко са големите компании, които се колебаят да дойдат”, заяви премиерът.

Борисов отчете, че темповете, с които се развива автомобилния сектор у нас, са много добри и даде за пример новооткритите заводи за производство на автомобилни части и софтуер в Пловдив, Димитровград и Русе. Министър-председателят Борисов изтъкна и необходимостта от съвместната работа с университетите, за да има достатъчно квалифицирани инженери.

„Съжалявам, че на фона на всичките негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това, че тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че иновационният софтуер, представен днес, също е създаден от българин.

Борисов ще участва в конференция по изменение на климата в Мадрид

„Вистеон Електроникс“ е водещият световен автомобилен доставчик на дигитални инструментални клъстери. Развойният център на „Вистеон Електроникс“ в София е най-големият за компанията в света. В него работят над 800 инженери, които разработват високотехнологичен софтуер с технологии за автомобилите на утрешния ден.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес