Очаква се в сряда да има решение на МС и за освобождаването на областния управител на Перник

Премиерът няма да върне социалния министър Бисер Петков на поста му въпреки протестите в негова защита. Позицията ще заеме Деница Сачева, която сега е зам.-министър на образованието.

Перник ще бъде с нов областен управител. Борисов сваля от поста и Ирена Соколова след кризата с водата в миньорския град.

„Аз се отнасям с уважение към майките, но както аз не им се меся с коя политическа партия се сдружават, само мое право е да назначавам министрите. Пет пъти съм му връщал оставката, но и колегите му не искат да работят с него. Във вторник ще предложим Деница Сачева за министър”, каза Бойко Борисов.

 

От ВМРО са изненадани от решението, но няма да се бъркат в работата на премиера. „Премиерът Борисов изтегля един министър от квотата на ГЕРБ и предлага друг. Това нещо ще бъде коментирано на първия коалиционен съвет, който ще направим”, каза вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Режимът в Перник пък подля вода и на областния управител Ирена Соколова, която вече е информирана, че ще бъде уволнена, а решението на Министерски съвет се чака в сряда.

„Аз съм й го обявил, казано й е, подготвили сме човек. Имаше градове и области, където имаха повече проблеми, те си сложиха режим, харчиха разумно, режимът им падна”, заяви Борисов.

Горанов: България е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите (ВИДЕО)

Освен темата с миньорския град, премиерът коментира и въглищата, но глобално. Страната ни ще продължи да добива, но дебатът за стоп на въглищната индустрия трябвало да се проведе.

„Аз ще се опитам да защитавам и нашите въглищни централи, и някои вредни производства, които имаме, но те казват друго - мислете за продължителността и качеството на живота за 5-10 000 души може да намерите работа, но когато имате най-високата смъртност заради мръсния въздух и това, което бълват тези комини?”, каза Борисов.

 

 

Финансовият министър и премиерът се похвалиха с оценката, която международната рейтингова агенция Standard&Poors  дадоха на страната ни, а именно очакван растеж от 3,6%.

„Склонен съм да вярвам на най-добрите специалисти в света, отколкото да слушам артисти, пилоти, певци да се изказват по теми, които и в училище не са ги учили и за да не изпадна в същата ситуация ще чета: „Нетният държавен дълг е с шест процента по-нисък отпреди 5 години. Не беше ли това, когато една госпожа обясняваше, че Бойко Методиев Борисов, даже с три имена ме нарече, е вкарала децата ни в дългове?”, посочи Бойко Борисов.

А финансовият министър изтъкна, че сме с най-добри показатели на Балканите и скорошно присъединяване към ЕРМ2. „Изпреварваме държави като Румъния, Гърция, Турция и всички Балкански държави със съпоставим рейтинг и изпреварващ този на унгария”, каза Владислав Горанов.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook