Дългите паркоместа в центъра на София изненадаха и шофьори, и пешеходци

Огромни паркоместа в центъра на София изненадаха и шофьори, и пешеходци. Те са два пъти по-големи от нормалните, а дължината им достига почти до средата на булеварда. 

На едно паркомясто могат да паркират- две леки коли, бус. A най-вероятно и малък самолет би се събрал. Причината за големината им,според общината, е бъдещ ремонт.

 “ В габарита им в момента влиза необходимото разстояние за бъдещото обособяване на велоалея тук, без да се налага да нараняваме тази настилка и да премаркираме целия участък”, обясни Димитър Петров от „Управление и анализ на трафика” към Столична община.

Булевард в София - с огромни паркоместа, но без велоалеи и бус ленти

За ремонта догодина, била предвидена велоалея, но не и бус лента.

„ За бус лента предстои да бъде взето такова решение от компетентните органи, както и транспортната комисия към Столичен общински съвет”, обясни Петров.

А докато всички се чудят на дължината им, се оказва, че паркиралите върху част от местата  са нарушители, защото знак забранява паркирането. По трудния начин го е разбрал Атанас, чиято кола е вдигана 2 пъти. 

„Когато попитах хората от „Паркинги и гаражи” защо продължават да вдигат колите, въпреки че има паркоместа, има маркировка и защо не сложат черна маркировка да покрият чертите, те казаха, че не могат всеки път да маркират и да отмаркират”, споделя  Атанас Стоянов.

Забранителният знак действаше по време на строителството на метрото. След приключване на всички строителни дейности, знакът ще бъде премахнат и тези места ще станат част от платената зона, обясниха от общината. И така - до края на сегашния ремонт гигантските паркоместа остават празни под строгия надзор на паяка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.