Новите такива са с 2,5 метра по-дълги от старите

На столичния булевард "Патриарх Евтимий", който преди дни беше пуснат за движение след ремонт, са обозначени паркоместа, достатъчно големи за малък камион. За сметка на това в отсечката няма бус лента, нито велоалеи. Този пореден ремонт възмути граждани.

От Столичната община заявиха, профилът и габаритът на булеварда са запазени в предишния си вид. "Отново има обособени три ленти за движение на автомобили, както и места за паркиране под 45 градуса от едната страна, а от другата, на северния тротоар, паркирането е успоредно. Пропускателната способност е запазена, запазен е и броят на паркоместата”, каза в ефира на "Здравей, България" Димитър Петров от дирекция „Управление и анализ на трафика”.

ПАРКИРАНЕТО НЕВЪЗМОЖНО: Ще се стигне ли до междусъседски войни?

Той допълни, че паркоместата са такива, защото в дължината им е заложен габаритът, предвиден за изграждането на велоалея. Към момента обаче тя не може да бъде направена в цялост. Предвижда се и реконструкция на тротоарната настилка и изместване на шахтите в района на „Петте кьошета” и бул. „Витоша”. Но проблемът не е в дължината на паркоместата, а в това че част от паркиращите на тях са нарушители. Причината – там има знак, който забранява това. Този знак е останал от н временната организация. Все още се извършват ремонтните дейности на третото платно на булеварда. Той забранява паркирането, за да бъде гарантирана широчината в тези условия. След приключване на всички строителни дейности, ще бъде премахнат и тези места ще бъдат обособени в платената зона”, обясни Димитър Петров.

По думите му велоалеята ще бъде с габарити 1,5 метра, заедно с физиеските ограничители. 

„Част от маркировката е стара, но това няма да доведе до объркване на шофьорите. Резервирането на този габарит ни гарантира, че няма да се преправя нищо по новия участък. Булевардът няма да бъде затварян догодина”, заяви още Петров.

Експеримент на NOVA показа, че новите паркоместа са с 2,5 метра по-дълги от старите.

СРЕЩУ ПРОБЛЕМИТЕ С ПАРКИРАНЕТО: Пловдив залага на автоматизирана технология

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.