Партиите с противоречиви позиции по законопроекта

Избирането и назначаването на независим прокурор, който да контролира обвинител номер едно, е на път да скара депутатите. Въпросът предизвика смут в парламента, след като правителството предложи нова длъжност, която да се занимава с наблюдение на главния прокурор.
 
Нито управляващи, нито опозиция все още имат ясна визия кой и как би могъл да поеме позицията.  Сигурното е едно - законопроектът се е съобразил с препоръките на Венецианската комисия. Според нея обвинител номер едно у нас има твърде много права.
 
 
„До последно ние имахме колебания дали това да бъде завеждащият отдел „Инспекторат” към ВКП, или да бъдат избрани двама прокурори”, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов.
 
„В края на краищата не може да възложим на някой водопроводчик да контролира действията на главния прокурор. Те трябва да са съдии или прокурори. Така че не е много широк кръгът от лицата, които могат да бъдат определени за контрол върху главния прокурор”, каза още зам.-председателят на НС Валери Симеонов.
 
 
Според Симеонов контролиращите можело да бъдат двама. И избирани от прокурорската колегия на ВСС за всяко конкретно провинение на обвинител номер едно. Дали настоящият законопроект би проработил не се нае да прогнозира и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. Според него обаче трябва да се наблюдават и двамата върховни съдии - председателите на ВКС и ВАС.
 
„Нека не отхвърляме едно нещо  преди още да се е родило.  За главния прокурор е механизъм за контрол. За двамата председатели създаваше своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях”, заяви Цацаров.
 
От БСП и ДПС на този етап нямат становище. А от  ВОЛЯ се колебаят  дали законопроектът няма да доведе до фигурата на контролиращия, издигнат все по-нависоко в служебната  йерархията.
 
 „През годините с виждаше, че не се очаква главният прокурор да извършва престъпления”, заяви председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки.  
 
Юристът и вече независим депутат Явор Нотев също е с колебания доколко тази фигура би била полезна за българската правосъдна система.
 
„А какво ще прави този контролиращ, докато главният не извърши престъпление? Той ще стои и ще чака с нетърпение това да се случи, или ще работи?”, пита Нотев.
 
Чуха се и призиви Конституционният съд първо да каже в синхрон с основния закон ли е прокурор да контролира действията на главния.