Цацаров залага на повече отговорности за членовете на Антикорупционната комисия

По-малко администрация и повече отговорности за членовете на Антикорупционната комисия. Това залага Сотир Цацаров, ако бъде избран за председател. Конкурентът му- Симеон Найденов пък иска обучение по антикорупция в средното училище.

Цацаров: Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията (ВИДЕО)

Час и половина Сотир Цацаров и Симеон Найденов представяха концепциите си и отговаряха на депутатски питания. Първата разлика дойде от виждането им с каква администрация трябва да работи Антикорупционната комисия.

"Кадровата обезпеченост към момента считам, че не е достатъчна и следва да се увеличи състава на дирекциите", каза кандидатът на "Воля" Симеон Найденов.

"Като извадим пет члена на Комисията, остават 477 души администрация. Тази администрация е прекалено голяма с оглед полезния ефект, демонстриран до момента от Комисията", каза още кандидатът на ГЕРБ И Обединени патриоти Сотир Цацаров.

Цацаров: КПКОНПИ не се нуждае от нови правомощия, а действащите да не се ограничават

Двамата искат стесняване на кръга чиновниците, които са длъжни да декларират конфликт на интереси. Мотивът - прекалена натовареност и ниска ефективност.

"Между 5 и 9 000 лица подават декларации. 7 % и то непълни са служителите, които се занимават с оперативно-издирвателна работа и пряко с противодействие на корупцията", заяви Цацаров.

"Корупцията не трябва да се пипа с кадифени ръкавици, а с желязна ръкавица и много строги закони", добави Найденов.

Цацаров обяви, че ще разчита на Консултативен съвет към Антикорупционната комисия, съставен от юристи с богат опит. Те ще помагат при изготвянето на становища по конкретни законопроекти. Териториалните дирекции на институцията няма да бъдат само регистртатори на сигнали. Настоящият главен прокурор не хареса законопроекта на БСП, свързан с работата на Комисията.

"Процедура, при която президентът предлага един - единствен кандидат и трима заместник-директори, избирани от Народното събрание, за чиито правомощия няма и дума", каза Сотир Цацаров.

Двамата кандидати декларираха готовност Антикорупционната комисия по-често да се самосезира по медийни публикации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.