За председателския пост в комисията се борят Сотир Цацаров и Симеон Найденов

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслушва на двамата кандидати за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

СНИМКИ ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Номинацията на Сотир Цацаров за поста е на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Симеон Найденов пък беше издигнат от партия „Воля”. 

Допуснаха до изслушване Цацаров и Найденов, номинирани за шеф за КПКОНПИ (ВИДЕО)

По време на изслушването Цацаров и Найденов отправят своите предложения в рамките на 2 минути. Кандидатите имат по 15 минути, за да представят концепцията си за работата на комисията и също така ще трябва да отговарят на въпроси от залата. След изслушването комисията ще даде мотивираното си решение на депутатите и ще се премине към гласуване в пленарната зала.

„Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен”.. Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушването на кандидатите за председател на КПКОНПИ.

 

 

 

„Дирекция „Антикорупция” трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната”, каза още той.

Настоящият обвинител номер едно отново повтори тезата си, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия – не се нуждае да може да задържа, има достатъчно органи, които имат тези правомощия. „Не се нуждае и от правомощия да разполага със собствени средства за СРС. Правомощията, които има КПКОНПИ са напълно достатъчни, нови не са необходими. Действащите трябва да бъдат развити”, допълни Цацаров.

Главният прокурор посочи, че не може да се търси или да се иска каквато и да е промяна в работата на комисията отвън без да се осъществи промяна вътре в самата структура на КПКОНПИ.

Сотир Цацаров предлага да се създаде Консултативен съвет към антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт. „Липсата на ясни и единни декларации за имущества и интереси води до голямо объркване. Приемане на единни указания за попълване на декларация ще бъде първостепенна задача за мен”, посочи още той.

"Антикорупционната култура на хората трябва да залегне в програмата на училищата и университетите", заяви Симеон Найденов по време на представянето на концепцията си.

Той добяви, че кадровата обезпеченост към момента не е достатъчна и следва да се увеличи съставът на дирекциите като се подберат нови качествени хора, които да имат нужните познания и желание да работят срещу корупцията. „Всички тези нови кадри да преминат проверка за почтеност, ще предложа и по-адекватно заплащане за тази важна и отговорна работа”, каза Найденов.

 

Видео: БГНЕС

Найденов говори и за разширения на сградния фонд на КПКОНПИ. „Ще бъдат преразгледани изискванията за попълване на данъчните декларации за имуществени интереси, тъй като считам, че настоящите са малко усложнени и не всички лица, които към момента попълват декларации трябва да го правят това”, заяви още той.

Кандидатът за председател на антикорупционната комисия посочи, че е бил и от двете страни на бариерата – и като обвинител, и като защитник. Според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.

До края на седмицата от КПКОНПИ ще изпратят доклад на парламента с предложение кого да назначат за шеф на комисията. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си